Redan 1000 användare av webbkursen om våld

Efter bara två veckor har över tusen personer loggat in på NCK:s webbkurs om våld.
– Vi är väldigt glada att så många redan har skaffat sig en inloggning, säger projektledare Annika Engström på NCK.

Den 20 september lanserades webbkursen om våld. Efter bara två veckor har nu över tusen personer loggat in.

Annika Engström är glad över intresset:

– Det har varit stort även före lanseringen, men det här är överraskande bra.

Användarna är utspridda över hela landet och kommer från olika yrkeskategorier.

– Det är roligt. Socialtjänsten är den grupp som just nu har flest användare, vilket är väntat, säger Annika Engström.

"Vår bästa e-learning"

André Gottfridsson är vd och projektledare på webbyrån Houdini som har producerat kursen. Han är överraskad över det stora antalet inloggade:

– Det är många, väldigt många! Och att så många på så kort tid har registrerat sig som användare känns oerhört spännande. Det stora antalet användare ger ju ett kvitto på att kursen är behövd, säger han.

När byrån fick frågan från NCK om att skapa kursen tackade André Gottfridsson ja direkt.

– Det var inget vi funderade ens två sekunder på. För mig personligen är detta ett ämne som berör starkt. Det är ett problem vi har i vårt samhälle som begränsar inte bara kvinnorna utan hela samhället. Att få chansen att vara med och göra en utbildning som faktiskt kan spela roll och konkret göra livet bättre för andra människor, det är en oerhörd känsla, säger André Gottfridsson.

Du har sagt att webbkursen är den bästa e-learningen som ni har skapat, varför?

– Det är den bästa på så många sätt. Tekniskt bygger kursen på smart webbteknik, vi använder oss av funktioner som finns i social media och sedan är innehållet oerhört väl genomarbetat av NCK. Vi har också fått till en väldigt bra mix av hur det gestaltas i form av exempelvis bilder, seriefilmer, reportage och filmade kommentarer. 

Unikt samarbete

Kursen innehåller baskunskap om våld i nära relationer och målsättningen är att höja kompetensen i första hand inom socialtjänsten. Materialet är också relevant för personal inom vård, skola, omsorg och rättsväsende. Kursen är utvecklad i ett unikt samarbete mellan NCK, Socialstyrelsen och länsstyrelserna.

Användaren får bland annat följa Anna som är utsatt för våld och hennes väg ut ur utsattheten.

I kursen kan användaren även se en egen statistik, till exempel syns vilka delar som favoritmarkerats med en stjärna. Det gör det lättare att hitta tillbaka till avsnitt och filmer.

NCK har hållit tre lokala lanseringsseminarium om webbkursen tillsammans med länsstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Luleå som alla har varit välbesökta.

– Vi från NCK kommer att fortsätta sprida webbkursen och länsstyrelserna kommer nu att anordna olika typer av regionala aktiviteter för att fler ska få kännedom om att kursen finns, säger Annika Engström.

Webbkurs om våld

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin