250 deltagare på introduktionsdagar

Att det finns ett stort sug efter kunskap om våld var tydligt när årets introduktionsdagar hölls på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Runt 250 deltagare, ett hundratal fler än året dessförinnan, lyssnade till tolv föredrag.

Introduktionsdagarna pågick i tre dagar, 24–26 januari, och gick under rubriken ”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar”.  Tidigare år har arrangemanget hållits i universitetshuset men eftersom byggnaden för tillfället är under renovering flyttades det i år till den större Grönwallsalen. Det gjorde det också möjligt att välkomna betydligt fler yrkesverksamma från hela landet.

– Det kändes väldigt roligt att vi kunde ta emot alla som anmält sig och inte behövde säga nej till någon på grund av utrymmesbrist. Det var en glad, entusiastisk och vetgirig grupp med mycket erfarenhet, berättar NCK:s t f utbildningschef Ulla Albért.

Fördel komma i grupp

Deltagarna kom bland annat från Borås, Stockholm, Timrå, Pajala, Örebro, Höganäs, Oxelösund, Malmö, Västervik och Kungsbacka. De arbetar inom socialtjänsten, vården, kyrkan, rättsväsendet och idéburna organisationer och det var tydligt att många hade kommit tillsammans i mindre grupper.

– Just att man är flera stycken från samma arbetsplats eller kommun kan vara en stor fördel när man kommer hem igen och ska arbeta vidare med frågorna. Bland annat var många oerhört intresserade av hur de i ett senare skede kan använda sig av webbkursen om våld på sina arbetsplatser, säger Ulla Albért.

Bredd och djup

Föreläsningarna gav en bred introduktion men även viss fördjupning och exempel på aktuell forskning inom ämnesområdet. Det handlade bland annat om normalisering och uppbrott, kriminalvårdens arbete med män som utövar våld och våldsutsatta kvinnor i särskild sårbarhet.

Linnéa Bruno, Göteborgs universitet, presenterade sin avhandling ”Ofridstid: Fäders våld, staten och den separerande familjen” som lyfter barnperspektivet på våld i nära relationer och Minoo Alinia, Södertörns högskola, berättade om våld i hederns namn. Slutligen gav Annika Engström, projektledare på NCK, en introduktion till webbkursen om våld som tagits fram i samverkan med länsstyrelserna och Socialstyrelsen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin