Flera nyheter när webbkursen fyller år
Den 20 september fyller webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ett år. Antalet användare ligger nu på över 14 000. Samtidigt med årsdagen lanseras även ett antal nyheter. Bland annat går det numera att få filmerna i webbkursen textade till engelska.
Många har hört av sig till Annika Engström, projektledare för webbkursen på NCK, och tyckt och tänkt om kursen under året som gått.
– Vi har fått väldigt mycket positiv respons. Det som är så häftigt är att kursen har fått ett eget liv och att det finns så många som fungerar som ambassadörer för den. Det är allt från lokala kvinnojourer som informerar om kursen på utbildningsdagar för lärare, till hela kommuner där man har ett strukturerat tänkande runt hur den ska användas. Kursens styrka är just att den går att använda på så många olika sätt.
Särskilt uppskattade är de filmade kommentarerna från yrkesverksamma runt om i landet, enligt Annika Engström.
– Att gå kursen blir lite som att vara på studiebesök vid många olika verksamheter på många olika platser. Det har även hänt att folk har hört av sig direkt till dem som figurerar i filmerna.
Engelsk text
Nytt för i höst är att filmerna nu har försetts med engelsk text. Det är bara att klicka på CC-symbolen i filmrutan för att välja text på svenska eller engelska. Även den trailer som finns för kursen har textats.
– Vi har fått många frågor om att göra kursen på andra språk men eftersom den i första hand riktar sig till yrkesverksamma har det inte varit aktuellt. Genom att vi översatt det filmade materialet finns det nu möjligheter för grupper och internationella besökare att se filmklippen.
Film för sociala medier
I samband med ettårsdagen kommer även den första delen av den tecknade filmen där våldsutsatta Anna besöker socialtjänsten att finnas för nerladdning och spridning på sociala medier. En enkät kommer även att skickas ut till alla som registrerat ett konto.
– Syftet är att vi ska få in ännu mer synpunkter för att kunna utveckla kursen ytterligare. Den uppdateras hela tiden och vi har även gjort vissa tillgänglighetssatsningar, berättar Annika Engström.