Chefer bör ställa frågor om våld till anställda

I panelsamtalet under NCK:s Almedalsseminarium om hur chefer och kolleger kan hjälpa den som är utsatt för våld lyftes hur viktigt det är att våga ställa frågor om våld. I NCK:s seminarium "Tryggare på jobbet än hemma?" medverkade Åsa Witkowski, NCK, Ann Johansson, Vårdförbundet och Marcus Gustavsson, Göteborgs stad. 

Onsdagen 3 juli anordnade NCK seminariet ”Tryggare på jobbet än hemma? Så kan chefer och kollegor hjälpa den som är utsatt för våld" i Almedalen. Medverkade gjorde Åsa Witkowski, verksamhetschef för NCK:s patientverksamhet, Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet samt Marcus Gustavsson, chef inom äldreomsorgen i Göteborgs stad.

I de flesta arbetsgrupper finns minst en kvinna som lever eller har levt i en relation där våld förekommer. Varningssignaler som man ska vara uppmärksam på är till exempel upprepad korttidsfrånvaro, svårigheter att lägga om schema och att den anställda inte vill delta i aktiviteter utanför arbetstid. Både chefer och förtroendevalda kan spela en viktig roll, och ett första steg är att skaffa sig kunskap om mäns våld mot kvinnor.

– Märker vi att någon är våldsutsatt så påverkar det arbetsmiljön, därför är det en facklig fråga och det är viktigt att fackligt förtroendevalda får utbildning inom området, sa Ann Johansson, Vårdförbundet, under panelsamtalet.

Frågor om våld bör ställas rutinmässigt

Samtliga i panelen var överens om att frågor om våld bör ställas rutinmässigt av chefer men att det inte alltid görs på grund av osäkerhet.

– Alla chefer måste inse att den enda metoden är att fråga, sa Marcus Gustavsson, Göteborgs stad.

Men ställer man frågan så måste man även kunna hantera svaret och som chef behöver man ha backning i frågan. Det var något som togs upp både i panelen och bland publiken.

– Stöd måste finnas för att chefer ska våga agera. Man måste som chef öva sig på att ta svåra samtal, sa Ann Johansson.

Ökad medvetenhet om våld i nära relationer

Paneldeltagarna tog även upp att det är numera är vanligare att prata om våld och att det finns en större medvetenhet än tidigare, bland annat på grund av #metoo.

– Det märks ett ökat intresse för det här arbetet. Allt fler har blivit medvetna om att våldsutsatta kvinnor behöver stöd från olika håll. Nu under våren har det uppmärksammats i flera olika fackliga tidningar, sa Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK.

Inspelning av NCK:s seminarium i Almedalen om att som chef ställa frågor om våld till medarbetare på Uppsala universitets videoportal Medfarm play

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin