NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
De nya nationella stödtelefonerna riktar sig till män och transpersoner inklusive ickebinära som utsatts för våld i nära relation eller sexuellt våld. Det är ett pilotprojekt som genomförs på uppdrag av regeringen och som kommer att pågå till årets slut. Chris-Emelie Denstedt, som är projektledare, är nöjd med starten.
– Det har ringt fler personer än vad vi initialt beräknade och vi ser i statistiken att vi når rätt målgrupper. Det är glädjande att så många har hittat stödlinjerna på så kort tid.
"Behovet av stöd är stort oavsett kön"
Den 29 juni anordnar Nationellt centrum för kvinnofrid Almedalsseminariet ”Alla våldsutsatta har rätt till stöd – stödlinjer för våldsutsatta”, där Chris-Emelie Denstedt medverkar tillsammans med Daniel Winsjansen, samtalsterapeut på Stickan, en krismottagning för män, Kina Sjöström, teamledare på RFSL Stödmottagning och Johanna Vergara Hidalgo, kurator på Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, NCK. Moderator är Elisabet Sandberg, NCK.
– Vi vet att behovet av stöd till våldsutsatta är stort oavsett kön. Med det här seminariet vill vi lyfta målgrupperna män och transpersoner inklusive ickebinära och bland annat diskutera vilka hinder som finns för deras hjälpsökande, säger Chris-Emelie Denstedt.
Hon menar att det finns ett viktigt signalvärde i att ha separata stödlinjer för de olika målgrupperna. Transpersoner har till exempel ofta dåliga erfarenheter av bemötande vid möten med olika samhällsinstanser.
– Man ska känna sig trygg med att det finns rätt kompetens när man ringer, det kan sänka tröskeln för att söka hjälp.
För män kan även de maskulinitetsnormer som finns i samhället vara ett hinder för att söka hjälp. Ett ytterligare hinder är rädslan att inte bli trodd eller bli misstänkliggjord som förövare.
– Vi ser Almedalen som ett bra forum att gemensamt med andra organisationer kunna lyfta olika aspekter av våldsutsatthet och hjälpsökande.
Seminariet kommer att webbsändas, se länk i faktarutan. Det kommer även att kunna ses i efterhand.
Filmad sändning från seminariet
Fakta
Alla våldsutsatta har rätt till stöd – stödlinjer för våldsutsatta
Tid: 29 juni kl 16-17.
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Campus Gotland, huvudentré Cramérgatan 3, B24
Medverkande: Chris-Emelie Denstedt, projektledare, Nationellt centrum för kvinnofrid, Daniel Winsjansen, samtalsterapeut, Stickan, en krismottagning för män, Kina Sjöström, teamledare, RFSL Stödmottagning, Johanna Vergara Hidalgo, kurator, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, Nationellt centrum för kvinnofrid, Elisabet Sandberg, moderator, Nationellt centrum för kvinnofrid.
NCK arrangerar ytterligare två seminarier under Almedalsveckan: "Eftervåld. Hur kan samhället ge stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor och barn efter separation?" och "Teknologins roll i våld i nära relationer. Har du koll på din mobil?"