Över 200 besökare under årets NCK-dagar

Över 200 deltagare besökte NCK-dagarna 2024.

Under årets NCK-dagar fick deltagare från hela Sverige lära sig om våld i nära relationer hos unga, vad språkbruket har för roll i sexualbrottsdomar och hur man kan identifiera våldsutsatthet hos personer med funktionsnedsättning.

NCK-dagarna i Uppsala pågick under 6–7 november och lockade över 200 deltagare som snabbt fyllde Ihresalen för att lyssna på den senaste forskningen om våld i nära relationer. Hanna Palhamn Szabó var moderator under dagarna och inledde med att berätta om aktuell forskning från NCK.

– NCK-dagarna är ett bra tillfälle att inhämta ny kunskap på området våld i nära relationer baserat på forskning men även träffa andra yrkesverksamma för att utbyta kunskap, idéer och få en möjlighet att inleda nya samarbeten, säger Hanna Palhamn Szabó.

Utökad kunskap och nya kontakter

Dagarna riktar sig till personer som på ett eller annat sätt arbetar med våldsutsatta eller möter frågan om våld i nära relationer på annat sätt. Årets program lyfte dels aktuell forskning som språkbruk i sexualbrottsdomar, men även fördjupande föreläsningar om samarbete mellan yrkesverksamma.

– Jag hörde flera deltagare prata under pauserna vilket alltid är glädjande, då ser vi resultatet av det vi arbetar med på plats. Jag hoppas att deltagarna tar med sig utökad kunskap och nya kontakter, men också att de känner sig inspirerade och stöttade av andra yrkesverksamma omkring sig, säger Hanna Palhamn Szabó.

Deltagarna kom från en stor bredd av verksamheter som socialtjänsten, kriminalvården, hälso- och sjukvård, rättsväsendet, ideell sektor och universitet samt högskola. Efter inledning och presentation av dagen föreläste Carolina Överlien, professor i genusrelaterat våld och hälsa på NCK, om sexuellt våld i ungas nära relationer. Bland annat talade hon om vikten av att ta ungas erfarenheter av våld på allvar.

– Det är alltid roligt att föreläsa i en fullsatt sal, men den här gången vet jag att de som sitter här möter faktiskt de ungdomarna som jag träffar i min forskning i vardagen. Därför blir det en jätteviktig grupp att nå med den här kunskapen, säger Carolina Överlien efter hennes föreläsning.

Carolina Överlien presenterade bland annat forskning som visar att av flickor i åldrarna 15–19 år världen över, och som varit i en relation, rapporterar 24 procent att de utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en partner innan 20 års ålder.

– Ofta är våld i nära relationer ett tema bland flera, men under dessa dagar fokuserar vi enbart på den frågan. Om deltagarna bara ska ta med sig en sak från min föreläsning så är det att våldet mot unga är lika utbrett och allvarligt som det är mot vuxna. Det ska tas på samma allvar, säger Carolina Överlien.

"Precis vad akademiker ska göra"

Torsdagens föreläsningar fokuserade på tvärprofessionella samarbeten där deltagarna fick lyssna till bland andra Susanne Strand, professor i kriminologi vid Örebro universitet, Veronica Ekström, docent i socialt arbete på Marie Cederschiölds högskola och Catherine Donovan, sociologiprofessor vid Durhams universitet i England. Hon föreläste om hur man kan förstå våld i nära hbtqi-relationer med kunskap om heteronormativitet och ett feministiskt perspektiv på våld i nära relationer.

Porträtt på Catherine Donovan

Catherine Donovan, professor i sociologi vid Durham University.

– Det finns en syn på våld i hbtqi-personers nära relationer som grundar sig i heteronormativitet och framför allt olika föreställningar om genus. Det här gör det svårt för hbtqi-personer att se att de är utsatta för våld, men också för andra att förstå deras berättelser om våldsutsatthet. Vi antar att det inte kan finnas en maktobalans i samkönade relationer eftersom det handlar om två män eller två kvinnor, istället tror man att de utsätter varandra för lika mycket våld, säger Catherine Donovan.

Under fredagen besökte hon NCK för att träffa universitetsadjunkter och forskare. Catherine Donovan menar att det är viktigt att nå ut med ny forskning och att NCK-dagarna är ett bra forum för detta.

– Jag tror verkligen att det här är precis vad akademiker ska göra – de ska dela sin forskning med personer som kan göra en verklig skillnad. Det har varit jätteroligt att vara här i Uppsala och jag tror att vem som helst skulle känna likadant. Det kan låta märkligt att säga så med tanke på att vi diskuterar frågor om våld, men det är verkligen inspirerande att vara med människor som alla är engagerade i samma fråga – att adressera och uppmärksamma våld och övergrepp i människors liv, att få vara en del av det arbetet är en stor ära för mig.

Se filmen från NCK-dagarna

Tillgänglighetsanpassning: 04:19 minuter, svenskt tal, svenskt text.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin