Fortsatt högt tryck på NCK:s nationella stödlinjer

Under 2024 har det varit ett fortsatt högt tryck på de tre stödlinjer NCK driver på uppdrag av regeringen. Den linje som tagit emot flest samtal är Kvinnofridslinjen och den linje som har ökat mest är Stödlinjen för män.

Anna Häger, tf verksamhetschef. Foto: Mikael Wallerstedt
Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset driver tre nationella stödtelefoner på uppdrag av regeringen: Kvinnofridslinjen, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner.
Under 2024 besvarade Kvinnofridslinjen 48 369 samtal. Det är i snitt 133 samtal per dygn och är något lägre än föregående år då 135 samtal per dygn besvarades.
– Söktrycket är fortfarande högt dygnet runt. Vi ser att behovet av stöd är stort, säger Anna Häger, tf verksamhetschef för NCK:s stödtelefoner.
Stödlinjen för män besvarade under förra året 6225 samtal. Stödlinjen öppnade 15 februari 2023 och besvarade under det året 2774 samtal.
– Vi tror att ökningen beror på att fler personer nu känner till att vi har en stödlinje för män som är utsatta för våld i nära relation eller sexuellt våld. Det är glädjande att se att vi når ut till fler stödsökande, säger Anna Häger.
Tysta samtal
Över hälften av de besvarade samtalen till Stödlinjen för män under förra året har varit ”tysta”. Det betyder att någon ringer men sedan inte säger något.
– Vi vet av erfarenhet från Kvinnofridslinjen att det kan vara en del av en process i att söka hjälp. Man vågar först inte prata, men man kanske återkommer och vågar till slut börja berätta.
Under 2023 öppnade även Stödlinjen för transpersoner. Under 2024 året besvarades 480 samtal, vilket är ungefär på samma nivå som året innan.
– Det är en utsatt grupp där många tyvärr har erfarenhet av dåligt bemötande. Vi tycker att det är positivt att så många vågat ta kontakt, säger Anna Häger.
Där det i samtalen framkommer vilken typ av våld en person utsatts för så är psykiskt våld det vanligaste på samtliga stödtelefoner. I samtalen till Stödlinjen för transpersoner är utsatthet för sexuellt våld det näst vanligaste. Den andelen är betydligt högre än i de andra två stödlinjerna.
Fakta
- Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är öppen dygnet runt.
- Stödlinjen för män 020-80 80 80 är öppen varje dag kl. 7–21.
- Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00 är öppen varje dag
kl. 11–19. - NCK driver även stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Det är en nationell stödtelefon för den som utsatts för kontroll, hot och våld i hederns namn. Rätt att välja är öppet alla dagar kl. 7-21. Stödtelefonen drivs som ett pilotprojekt till årets slut.