Webbinarier utbildar vårdpersonal om våldsutsatthet

För att ge medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården kunskap om utsatthet för våld i nära relation lanseras nu en webbinarie-serie inom ramen för det EU-finansierade utbildnings- och forskningsprojektet VIPROM (Victim Protection in Medicine).

Inom hälso- och sjukvården möter man ofta våldsutsatta personer i ett tidigt skede. Syftet med webbinarie-serien ”Empowering healthcare against domestic violence”, som startar i mars, är att ge kunskap för att öka medarbetares möjligheter att upptäcka våldsutsatthet.

NCK, med universitetsadjunkterna Hadil Zainal Kamil, Ulla Albért och Susanne Mattsson, som också är forskare, ingår i projektet tillsammans med forskare från Grekland, Italien, Österrike och Tyskland.

– Syftet är att sprida kunskap bland annat i form av en kursplan om våld i nära relationer för hälso- och sjukvårdspersonal, säger Susanne Mattsson.

Kostnadsfri utbildning

Det är kostnadsfritt att delta i webbinarierna. Föreläsningarna är anpassade för att möta behoven hos olika professioner inom hälso- och sjukvården och tandvården. Intresset väntas vara stort.

– Vi räknar med att minst 400 personer från olika EU-länder deltar, säger Hadil Zainal Kamil.

Webbinarierna, som hålls på engelska, kommer att ges varannan vecka med start den 4 mars, sista tillfället är den 8 juli.

Utbildningsmaterialet inklusive en handbok för utbildare kommer senare i vår att publiceras på Viproms webbplats.

– Deltagare i projektets partnerländer kommer dessutom att arbeta vidare med utvärdering av det som genomförts och genom forskning undersöka närmare specifika områden som exempelvis implementering av utbildning inom hälso-och sjukvården, säger Hadil Zainal Kamil.

Viprom startade 2023 och kommer att pågå till och med 2026.


Läs mer och registrera dig

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin