Ny kurs om genusbaserat våld och migration

I höst ger Nationellt centrum för kvinnofrid kursen ”Genusbaserat våld och migration 7,5 hp”. Det är en helt ny fristående kurs på avancerad nivå som ges på engelska.

Porträtt av Alexandra Lebedeva, universitetsadjunkt på NCK

Alexandra Lebedeva, universitetsadjunkt

Porträtt av Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt

Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt

Kursen kommer att fokusera på genusbaserat våld kopplat till olika livssituationer hos kvinnor med migrantbakgrund.

– Tidigare forskning har ofta belyst män som migranter men en stor del av dagens migranter är kvinnor. Kursen tar upp kvinnliga migranters utsatthet för våld i hemlandet, under flykten och i ankomstlandet, med särskilt fokus på situationen i Europa, säger Alexandra Lebedeva, universitetsadjunkt vid NCK och en av de kursansvariga.

Kursen behandlar även de sociala, juridiska och ekonomiska utmaningar som migranter möter och hur dessa hänger samman med våldsutsatthet.

– Kvinnor med migrantbakgrund associeras ofta med hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en aspekt, men att enbart fokusera på den är reducerande. Vi vill bredda perspektivet och belysa fler maktstrukturer och våldstyper, säger Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt och kursansvarig.

Push and pull-faktorer

Kursen belyser olika kategorier av migranter och det som brukar kallas push and pull-faktorer, det vill säga orsaker till att människor lämnar ett land och orsaken till att de väljer att flytta till ett särskilt land.

– Migration handlar inte bara om att fly från krig och konflikt. Det kan också bero på klimatförändringar, ekonomiska förutsättningar eller viljan att skapa en bättre framtid för sin familj. Vi kommer särskilt att belysa de faktorer som påverkar kvinnor, säger Hadil Zainal Kamil.

Kursen ges digitalt på halvfart. Den är på avancerad nivå och för att gå den krävs 120 hp inom medicinskt, folkhälsovetenskapligt, religionsvetenskapligt, historiskt-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller juridiskt ämnesområde, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Kursen kommer att ta upp olika teoretiska perspektiv men även innehålla ett praktiskt moment där studenten får välja ett eget case att arbeta med.

– Vi kombinerar forskning och praktik och bjuder in gästföreläsare, bland annat folkhälsovetare, representanter från kvinnojourer som arbetar med migrantkvinnor samt en representant från FN:s migrationsorganisation, International Organization for Migration, säger Alexandra Lebedeva.

Fakta

Kursen ges på engelska, online och under dagtid. All undervisning sker via en digital undervisningsplattform genom föreläsningar och seminarier. Obligatoriska moment är deltagande i seminarier samt skriftliga och muntliga uppgifter.

Behörighet: 120 hp inom medicinskt och/eller folkhälsovetenskapligt, religionsvetenskapligt, historiskt-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller juridiskt ämnesområde, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 (med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin