NCK i Almedalen: Att söka och få hjälp som våldsutsatt hbtqi-person

Varför söker inte fler hbtqi-personer stöd när de utsätts för våld i nära relationer, och hur kan samhällets insatser förbättras? Det är frågor som står i fokus när NCK bjuder in till sitt avslutande Almedalsseminarium ”Att söka och få hjälp som våldsutsatt hbtqi-person”.

Porträtt på Renita Sörensdotter

Renita Sörensdotter, forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet.

Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer möter ofta särskilda hinder, både när det gäller att se sig själva som våldsutsatta och när det kommer till att söka och få hjälp.

– En del av utmaningen handlar om normer kring kön och våld, som att kvinnor inte kan vara förövare och att män inte kan vara offer, säger Renita Sörensdotter, forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet.

Under seminariet presenteras delar av NCK:s nya rapport om hjälpsökande och stödinsatser för våldsutsatta hbtqi-personer. Rapporten visar att många homosexuella, bisexuella och transpersoner har svårt att veta vart de kan vända sig, och att rädslan för att mötas av homo- eller transfobi inom samhällets stödfunktioner är stor.

– Vi ser att bemötandet ofta brister. Många undviker att söka hjälp när de tidigare blivit osynliggjorda, förlöjligade eller bemötta på sätt som inte speglar deras verklighet. Det räcker inte med mer kunskap, vi måste förändra hur vi arbetar och börja tänka tillsammans för att bli mer inkluderande, säger Renita Sörensdotter.

Seminariepanelen bidrar med både forskning och praktiska erfarenheter, med fokus på vad som krävs för att göra stödet mer tillgängligt. Förutom Renita Sörensdotter medverkar Chris-Emelie Denstedt, utredare på Nationellt centrum för kvinnofrid, Tawar Dabaghi, generalsekreterare för RFSL och Marianne Van Rooijen, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

Seminariet kommer att teckenspråktolkas och webbsändas.

Fakta

Att söka och få hjälp som våldsutsatt hbtqi-person

Plats: Sal B24, B-huset, Cramérgatan 3, Campus Gotland

Datum och tid: torsdag 26 juni 2025, kl. 13.00–13.45

Medverkande:

  • Renita Sörensdotter, forskare, Nationellt centrum för kvinnofrid
  • Chris-Emelie Denstedt, utredare, Nationellt centrum för kvinnofrid
  • Tawar Dabaghi, generalsekreterare, RFSL
  • Marianne Van Rooijen, sjukhusdirektör, Akademiska sjukhuset

Seminariet kommer att webbsändas via denna länk https://uu-se.zoom.us/j/67014844090

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin