SweDeliver sommarpraktik med mersmak för alla parter

– Mitt arbete på Strike Pharma var en oerhört lärorik erfarenhet, konstaterar Amanda Gustafsson, masterstuderande med fokus på biologiska läkemedel och en av sex blivande läkemedelsexperter som i år fick möjlighet att göra sommarpraktik hos det nationella kompetenscentret SweDelivers industripartners.

Amanda G

– För mig erbjöd SweDelivers sommarpraktik en perfekt möjlighet att pröva på arbete med biologiska läkemedel och att ta del av vardagen på ett mindre företag. Med facit i hand var det en oerhört lärorik erfarenhet med mängder av nya kunskaper som kommer att bli till stor nytta i min framtida karriär, konstaterar Amanda Gustafsson, masterstudent vid Uppsala universitet som just återvänt till Biomedicinskt Centrum efter sex veckor på biotech-företaget Strike Pharma.

För tredje sommaren i rad öppnade SweDeliver – det nationella kompetenscentret i läkemedelstillförsel – dörrarna för masterstudenter att göra sex veckors forskningspraktik hos någon av centrets sexton industripartners. Gensvaret var rekordstort, och med närmare 70 högkvalitativa ansökningar från hela världen var det ingen enkel uppgift att utse de sex studenter som till sist fick erbjudande om de eftertraktade praktikplatserna.

– Satsningen på sommarpraktikanter är ett av flera strategiska initiativ i syfte att stärka studenternas engagemang i den forskning SweDeliver bedriver, vilket på sikt vidgar vår plattform för rekrytering av nya doktorander och fördjupningsstudenter. Dessutom är det ett effektivt sätt för oss att bidra till ökade kontaktytor och mobilitet mellan akademi och industri, säger Christel Bergström, centrumledare vid SweDeliver.

En sommarpraktik i SweDeliver regi innebär att studenten tar aktiv roll i ett pågående forskningsprojekt. De förväntas vara engagerade, redo för hårt arbete och beredda att ge sitt yttersta för att lära sig mer om området. I utbyte får de full lön, industriell erfarenhet och möjligheter att knyta viktiga kontakter vid ett urval av landets ledande företag inom life science-sektorn.

– Som litet bolag måste vi prioritera resurser och Amandas mycket betydelsefulla bidrag till vår verksamhet gav oss utrymme att gå på djupet i en frågeställning av stor relevans för oss. Självklart ser vi också det nödvändiga i att möjliggöra verklighetsbaserad utbildning för nästa generation experter. Så det faktum att vi är mycket nöjda med Amandas arbete kombinerat med chansen att dela vår egen mångåriga kompetens gör att vi gärna tar emot fler praktikanter så snart rätt tillfälle dyker upp, säger Lindvi Gudmundsdotter, Director Non-Clinical Development vid Strike Pharma.

På plats i Strike Pharmas lokaler vid Uppsalas Green Innovation Park genomförde Amanda Gustafsson en litteraturstudie med fokus på kopplingar mellan olika administrationssätt, farmakokinetik och farmakodynamik. Hon hann också ta aktiv del i laboratoriearbetet där hon under några dagar utförde isolering av celler. Uppgifter som Amanda beskriver som välkomna tillfällen att praktiskt applicera de kunskaper hon fått under sitt första år vid Uppsala universitets masterprogram i biologiska läkemedel.

– För mig som kommer från en kandidatutbildning i biologi innehåller masterprogrammet en hel del outforskad mark, men efter mina veckor på Strike Pharma vet jag med säkerhet att jag valt rätt område. Det var också intressant att uppleva hur alla vid ett mindre företag är delaktiga i och samarbetar kring allt, vilket absolut är något jag kan se mig själv göra efter examen.

MER INFORMATION

FAKTA

  • SweDeliver är ett nationellt kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel.
  • Med Uppsala universitets farmaceutiska fakultet som akademiskt nav och 16 industripartners bedriver SweDeliver forskning om parenteral, oral och pulmonär läkemedelstillförsel.

KONTAKT

Christel Bergström, professor
Centrumledare, SweDeliver
Christel.Bergstrom@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Privat, Strike Pharma, Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin