Två projekt med anknytning till Tandemlaboratoriet får anslag från Energimyndigheten

Utlysningen ”Framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning” finansierar projekt som bidrar till den gröna omställningen. För de två projekten ”Samverkansplattform för förverkligandet av fusionsenergireaktorer” och ”Plattformen för kärntekniska material (NuMaP)” får Uppsala universitet totalt 13,6 miljoner kronor. Den infrastruktur och expertis som finns vid Tandemlaboratoriet kommer att bidra till både.

Såväl kärnkraft med fission som framtida fusionskraftverk är båda energikällor med lågt CO₂-utsläpp. De nu finansierade projekten syftar båda till att bygga en plattform som sammanför olika svenska aktörer inom fusionsforskning respektive materialforskning för fissionsreaktorer, för att möta de utmaningar som övergången till ett fossilfritt samhälle innebär. Båda projekten har en stark koppling till materialfysik, och det är här Tandemlaboratoriet kommer in i bilden. Vår infrastruktur kommer att användas för att studera, testa och utveckla kärntekniska material.

Samverkansplattform för förverkligandet av fusionsenergireaktorer är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet. Eduardo Pitthan Filho, Jacob Eriksson (båda Fysik och astronomi) och Daniel Primetzhofer (Fysik och astronomi samt Tandemlaboratoriet) är de medverkande forskarna från Uppsala. Det övergripande vetenskapliga målet med detta projekt är att etablera en plattform för fusionsenergiforskning i Sverige för att utveckla och validera modelleringsverktyg som är nödvändiga för kraftverksdesign. För att uppnå detta mål kommer forskarna inte bara att utveckla modeller utan också bygga på maskininlärning från studier som utförts av de svenska forskargrupperna vid stora europeiska fusionsforskningsanläggningar samt från acceleratorbaserade materialanalys- och modifieringsexperiment vid Tandemlaboratoriet. Projektet fick finansiering på nästan 27 miljoner kronor, varav ungefär 7,5 miljoner kronor går till Uppsala universitet.

Vy in i en vakuumkammare.

SIGMA-systemet för in-situ jonstråleanalys och modifiering vid Tandemlaboratoriet kommer att användas i projekten. Foto: Svenja Lohmann

Säkerhet, ekonomi och hållbarhet inom kärnkraftsindustrin beror på de material som används för de kritiska komponenterna. Plattformen för kärntekniska material (NuMaP) kommer att samla forskare och industri från hela landet som arbetar med kärntekniska material under ett gemensamt paraply. De initiala partnerna i NuMaP är Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers tekniska högskola, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet samt Blykalla och Swerim. Från Uppsala universitet är Daniel Primetzhofer och Gunnar Westin (Kemi-Ångström) involverade i projektet. Projektet är beviljat nästan 40 miljoner kronor varav 6,1 miljoner kronor går till Uppsala universitet.

 

Svenja Lohmann

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin