Studie publicerad: Psykosocial hälsa och välbefinnande hos flyktingar som tillhör könsminoritet
En studie som nyligen publicerats i Scandinavian Journal of Public Health undersöker psykosocial hälsa och välbefinnande hos flyktingar som tillhör en könsminoritet i Sverige, till exempel transpersoner och icke-binära personer. Studien fann att flyktingar som tillhör könsminoriteter möter olika utmaningar i flera skikt och delar erfarenheter av marginalisering och flykt.
Åtta studiedeltagare med olika bakgrund intervjuades i studien. Deltagarna uttryckte motståndskraft och hopp, men rapporterade också betydande svårigheter med ensamhet, en osäker asylprocess och att grundläggande behov inte tillgodosetts. Kamratstöd identifierades som en viktig källa till tröst och gemenskap, och hjälpte till att mildra en del av den isolering gruppen upplever.
Tillgång till hälso- och sjukvård var en annan viktig fråga. Deltagarna lyfte fram hinder som dömande attityder från vårdpersonal och bristande kontinuitet i vården. De betonade vikten av att bejaka stöd genom empati, tillit, säkerhet, konfidentialitet, kontinuitet och respekt.
Denna studie belyser behovet av kamratstödjande nätverk och förbättrad tillgång till inkluderande hälso- och sjukvårdstjänster. Studien uppmanar beslutsfattare och intressenter att prioritera dessa områden för att stödja välbefinnandet för flyktingar som tillhör en könsminoritet.
Läs hela artikeln
Läs hela artikeln ’Voices from the margins: A qualitative study exploring components influencing psychosocial health and wellbeing among gender minority forced migrants’. Den är skriven av Maria Gottvall, Rummage Isaac, Osszián Péter-Szabó, Ronah Ainembabazi och Tommy Carlsson.