Studie publicerad: Medskapande forskning som sätt att möta hälsobehov hos flyktingar som identifierar sig som HBTQ+

En person håller sin hand på en annan persons axel. 

Författarna betonar vikten av att involvera utsatta grupper i forskningen för att få fram relevanta och genomförbara forskningsfrågor.

I en nyligen publicerad studie i Health Expectations samarbetade forskare från U-CARE och samarbetspartners med personer med levd erfarenhet för att prioritera och vägleda framtida forskning om stödprogram för flyktingar som identifierar sig som HBTQ+. Studien betonar vikten av inkluderande forskningsmetoder som involverar utsatta grupper.

Stödprogram med kamratstöd

Tvångsmigranter med sexuell eller könsminoritetstillhörighet upplever ofta betydande psykisk ohälsa och hinder för att integreras i mottagarländer. I denna studie samverkade forskare med personer med egen erfarenhet i ett antal workshops för att identifiera prioriterade forskningsområden som rör stödprogram för flyktingar som identifierar sig som HBTQ+. Kamratstöd framkom som ett centralt insatsområde med potential att minska psykisk ohälsa, integreras i samhället och säkerställa tillgång till grundläggande behov.

Workshops med experter med egen erfarenhet

Forskargruppen genomförde åtta workshops tillsammans med åtta experter med egen erfarenhet. Genom bland annat berättande, visuella metoder (photovoice), kartläggning av livsvägar och öppna skrivövningar identifierades viktiga fokusområden och praktiska utmaningar kring utformningen av framtida kamratstöd. Detta inkluderar rekrytering och utbildning av stödpersoner samt hur stödet bäst kan utformas.

Vikten av inkluderande forskning

Författarna understryker att inkludering av underrepresenterade grupper i forskningsprocessen är avgörande för att identifiera relevanta forskningsfrågor och genomförbara studier. När det kommer till stödprogram för flyktingar som identifierar sig som HBTQ+ rekommenderar studien stöd som stärker språkkunskaper, underlättar vägen till arbete och minskar ensamhet, genom gruppbaserat kamratstöd och informationsstöd.

Miro Anter

Länk till artikeln

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin