WOMHER inspirerar till tvärvetenskapligt handledarskap

I november bjöd WOMHER in sitt forskarnätverk till en workshop där Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS) på Uppsala Universitet, guidade deltagarna genom utmaningar och möjligheter för handledare i tvärvetenskapliga forskningsprojekt.

WOMHER vill genom sitt forskarnätverk samla universitetets breda kompetens för att ge de bästa förutsättningar att förstå, förebygga och behandla den ökande psykiska ohälsan hos kvinnor i reproduktiv ålder. Genom att bjuda in forskare och doktorander som är involverade inom forskning relevant för WOMHERs fokusområde från universitetets alla ämnesområden möjliggörs tvärvetenskapliga forskningsprojekt och viktiga perspektiv lyft in i frågan om kvinnors psykiska hälsa.

På mötet deltog Georgina Warner, Forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och en del av WOMHERS forskarnätverk.

(Bild borttagen)

Vad tycker du om dagens möte?

- Det var både intressant och nyttigt att reflektera över den tvärvetenskapliga handledningsprocessen tillsammans med kollegor. Det är sällan man får ett sådant tillfälle att stanna upp och fundera över vilka uppfattningar och arbetsmetoder vi har som handledare.

Tar du med dig något från dagens möte till ditt eget arbete och din tillsyn?

- För mig var den mest framträdande diskussionspunkten att ha ett öppet tankesätt. Eftersom jag är relativt ny inom tillsyn känner jag att jag har haft fördelen av att inte vara fast i en viss inställning till hur jag ska närma mig uppgiften. Det är viktigt att främja och bibehålla detta tankesätt när jag blir mer erfaren.

Vilka är dina största utmaningar när det gäller att handleda doktorander i tvärvetenskapliga forskningsprojekt?

- Det kan vara svårt att förstå de begrepp och den terminologi som används av en kollega som har utbildats inom en annan disciplin. Detta har varit min största utmaning hittills. Med det sagt är jag alltid glad över att bredda min akademiska vokabulär. Tvärvetenskapliga doktorandprojekt kan vara en lärandeprocess för både den studerande och handledarna!

Vilka fördelar ser du när det gäller din handledning av doktorander i tvärvetenskapliga forskningsprojekt?

- Det finns praktiska fördelar, som att man breddar sitt nätverk. Jag ser också hur lärdomar från handledningsprocessen kan tillämpas på andra arbetsuppgifter. Genom att vara med och handleda en tvärvetenskaplig doktorand kan jag lättare anamma ett tvärvetenskapligt synsätt när jag funderar på framtida forskningsidéer.

Läs mer om WOMHERS nätverk här.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin