Blue Food
Blue Food is the largest investment so far in Swedish seafood, with a grant of 48 million kronor from the research council Formas. The centre gathers universities, research institutes, regions, local authorities, organizations and a large number of enterprises.
On this page, you can read about the ongoing research currently being conducted at Uppsala University.
Ongoing research project
Researcher in charge | Sara Kurland
Östersjöns kustnära miljöer bidrar med viktiga ekosystemtjänster men är hotade av klimatförändringar och mänsklig påverkan. Inom Blå mat försöker jag kartlägga kustnära ekosystem runt Gotland: hur de varierar i närtid samt interagerar med miljövariabler, exempelvis temperatur. Förhoppningen är att kunskapen ska kunna ligga till grund för en mer hållbar produktion av mat från havet.
Mitt forskningsprojekt syftar till att utveckla ett övervakningsprogram av den gotländska kusten för att kartlägga den biologiska mångfalden där. Under ett år kommer fem lokaler besökas månatligen för att samla vattenprover och mäta miljövariabler, exempelvis temperatur, pH och salthalt, samt för att utvinna löst flytande arvsmassa (DNA). Att utvinna DNA ur miljöprover så som jord eller vatten, så kallad eDNA, är en väletablerad metod men som endast nyligen implementerats inom övervakning. Fördelen med denna metod är att den är icke-invasiv, tidseffektiv och förhållandevis lätt att reproducera. För varje eDNA prov som tas ur vatten från Gotlands kust skapas en ögonblicksbild över de växter och djur som lever där just då. Genom att upprepa provtagningen över ett år, kan jag kartlägga Gotlands kustnära ekosystem, även under de illa beskrivna vintermånaderna som vi vet lite om.
Genom att kartlägga kustens ekosystem, med fokus på ekologiska interaktioner och hur de samvarierar med miljön i närtid, hoppas detta projekt bidra till ett mer hållbart nyttjande av naturresurser i Östersjön. Kunskapen från projektet kan ligga till grund för hållbart resursutnyttjande genom justerade fiskenivåer och fångstmetoder samt tidpunkten för utvinning, till exempel att ge direktiv åt när fiske bör ske genom att undvika tidpunkter då ekologiska interaktioner är känsliga eller när artförekomsten är låg.
Handledare
Lina Mtwana Nordlund, Universitetslektor, Uppsala universitet
Gunilla Rosenqvist, Projektledare, Uppsala universitet
Sara Kurland

Postdoktor vid institutionen för geovetenskaper, Naturresurser och hållbar utveckling (NRHU)
Completed research projects
Researcher in charge | Adrianus Both
Under the Blue Food centre, I am working to understand how ecosystems around Gotland could support blue seafood production. This involves understanding the food webs around Gotland, specifically, understanding what ecosystem resources support the growth of food-fish such as perch and pike. In particular, I am interested in understanding the role of nuisance filamentous algae in Gotland ecosystems and the degree it is incorporated into invertebrate grazer (snails, shellfish, and small crustaceans) diets.
Understanding the role of filamentous algae in Gotland ecosystems will allow us to assess the importance of algae in supporting food-fish and understand how ongoing changes to the Baltic Sea fish community may affect Gotland coastal zones. For example, the abundance of the mid-sized predatory fish the three-spined stickleback has been increasing throughout the Baltic due to overfishing of larger fish such as perch and pike. Sticklebacks prey upon small invertebrate grazers, so increases in stickleback abundance can have negative effects on the abundance of grazers. If filamentous algae are actively consumed by grazers, then a reduction in grazer abundance could result in more filamentous algae by releasing it from grazing pressure. Excessive growth of filamentous algae caused by eutrophication has negative impacts on ecosystems (e.g., smothering of plant life and oxygen depleted zones caused by rotting algae) which may worsen if reduced grazing pressure causes further increases in filamentous algae abundance.
To understand coastal food webs around Gotland I am making use of stable isotopes (δ13C and δ15N). By looking at the isotope value of plants, algae, fish, and invertebrates I can construct food web models. With these models, I will be able to understand which food sources support food-fish such as perch and pike as well as understand how important filamentous algae are for grazers. In addition, food web models may reveal new avenues of blue food production, e.g., ide and sticklebacks.
More information about Blue Food
Uppsala universitet deltar i mångmiljonsatsning på hållbara livsmedelssystem uu.se