Eva Roos
Affiliated Researcher at Department of food studies, nutrition and dietetics
- Telephone:
- +46 18 471 23 69
- E-mail:
- eva.roos@ikv.uu.se
- Visiting address:
- BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala - Postal address:
- Box 560
751 22 UPPSALA
Download contact information for Eva Roos at Department of food studies, nutrition and dietetics
- ORCID:
- 0000-0003-3521-6517
More information is available to staff who log in.
Short presentation
This text is not available in English, therefore the Swedish version is shown.
Jag är professor i kostvetenskap, särskilt måltidsforskning. Jag är finländare och har jobbat de senaste 17 åren på Folkhälsans forskningscentrum i Helsingfors, Finland. Som gruppledare har jag lett en forskningsgrupp som fokuserar på den sociala och fysiska miljöns betydelse för levnadsvanor och för ojämlikhet i hälsa. I min kommande forskning vill hag undersöka måltidens betydelse för folkhälsan och för jämlikhet i hälsa, samma tema som jag inledde min forskningskarriär med.
Biography
This text is not available in English, therefore the Swedish version is shown.
I min professur i kostvetenskap, särskilt måltidsforskning, på Uppsala universitet kommer jag att ha ett övergripande ansvar för forskning och utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet samt aspekter samt hälsomässiga aspekter. Jag är hemma från Finland och har jobbat som forskare på Helsingfors universitet och de senaste 17 åren på Folkhälsans forskningscentrum i Helsingfors, Finland. Där har jag som gruppledare byggt upp en forskningsgrupp som undersöker den sociala och den fysiska miljöns betydelse för barns levnadsvanor och för ojämlikhet i hälsa. För tillfället leder jag forskningsprojektet DAGIS (www.dagis.fi). Jag har som mål att med min kommande forskning undersöka måltidens betydelse för folkhälsan. Skulle gärna också få in ett nordiskt perspektiv och det som jag är speciellt intresserad över är vilken betydelse kan de olika sätten att ordna och stöda daghems- och skolmåltiderna i norden ha för barns och ungdomars jämlikhet i hälsa. Jag hoppas kunna bygga upp i samarbete med andra forskare ett forskningsprojekt kring det. Det känns lite som om cirkeln nu sluter sig, jag började min forskningsbana med måltidsforskning, undersökte samband mellan arbetslöshet och måltidsmönster, har sedan forskat i ojämlikhet i hälsa och barns levnadsvanor och nu återvänder jag till måltidsforskningen. Efter att ha jobbat över 15 år på Folkhälsans forskningscentrum ser jag nu fram emot att få komma tillbaka till den akademiska universitetsvärlden och för det känns Uppsala universitet som ett utmärkt val, nordens äldsta universitet och rankas regelbundet som ett av Sveriges främsta.
Research
This text is not available in English, therefore the Swedish version is shown.
JAg har just börjat som professor på Uppsala universitet. Därför har jag inga etablerade projekt på Uppsala universitet ännu. Jag fortsätter samarbete med de projekt som jag har varit med om att bygga upp på Folkhälsans forskningscentrum i Finland. Huvudprojekten är DAGIS projektet (www.dagis.fi och https://www.folkhalsan.fi/barn/professionella/forskningsprojek-dagis/) som fokuserar på att undersöka 3-6 åriga förskolbarns levnadsvanor som är relaterade till energibalansen, såsom fysisk aktivitet, skärmtid, konsumtion av frukt och grönsaker och sockerrika livsmedel och sömn. Vi är intresserade av hur den sociala och fysiska miljön i hemmet och på förskolan påverkar dem. Vi är också intresserade av socioekonomiska skillnader i levnadsvanorna och vilka faktorer i hemmet och på förskolan kan förklara eventuella skillnader eller frånvaro av skillnader. Den andra studien jag leder är SUNRISE Finland (https://www.folkhalsan.fi/forskning/programmet-for-folkhalsoforskning/grupp-roos2/) som är en del av den internationella SUNRISE studien (https://sunrise-study.com/). Där är målet att kartlägga hur stor del av barnen i åldern 3-4 år uppfyller WHOs 24 h rekommendationer för rörelse (fysisk atkvitet, skärmtid, sömn) och jämföra låginkomstländer med medelinkomst- och höginkomstländer och att jäför barn i städer med barn som lever på landsbygden. I studien kartläggs också familjernas måltidspraxis.
Publications
Recent publications
- Comparison of actigraphy-measured and parent-reported sleep in association with weight status among preschool children (2024)
- Association of the timing of evening eating with BMI Z-score and waist-to-height ratio among preschool-aged children in Finland (2024)
- Food consumption and nutrient intake of Finnish preschool children according to parental educational level (2024)
- How energy balance-related behaviours, temperament, stress and overweight associate (2024)
- New child-friendly assessments of food odor identification ability, awareness and use of odor cues (2023)
All publications
Articles
- Comparison of actigraphy-measured and parent-reported sleep in association with weight status among preschool children (2024)
- Association of the timing of evening eating with BMI Z-score and waist-to-height ratio among preschool-aged children in Finland (2024)
- Food consumption and nutrient intake of Finnish preschool children according to parental educational level (2024)
- How energy balance-related behaviours, temperament, stress and overweight associate (2024)
- The role of parental congruence in pre-school children's screen time, moderated by parental education (2023)
- Role of early childhood educators' demographic characteristics and perceived work environment in implementation of a preschool health promotion intervention (2023)
- Associations of dietary patterns with common infections and antibiotic use among Finnish preschoolers (2023)
- Associations between socioeconomic status, home food availability, parental role-modeling, and children's fruit and vegetable consumption (2023)
- Parental Happiness Associates With the Co-occurrence of Preschool-Aged Children’s Healthy Energy Balance-Related Behaviors (2022)
- Effects of the DAGIS randomized controlled trial on home environment and children's food consumption according to the degree of implementation (2022)
- Body Mass Index, Physical Activity, and Body Image in Adolescents (2022)
- Comparing estimates of physical activity in children across different cut-points and the associations with weight status (2022)
- Psychometric properties of the item-reduced version of the comprehensive general parenting questionnaire for caregivers of preschoolers in a Finnish context (2022)
- Associations of childhood and adult socioeconomic circumstances with recommended food habits among young and midlife Finnish employees (2022)
- Parental Mental Well-Being and Frequency of Adult-Child Nature Visits (2021)
- Sosiodemografisten Tekijöiden Yhteys Lapsiperheiden Luonnossa Liikkumiseen (2021)
- Associations between Parent–Child Nature Visits and Sleep, Physical Activity and Weight Status among Finnish 3–6-Year-Olds (2021)