Ulla Viotti ställer ut i Botaniska trädgården i sommar

17 December 2012

Ulla Viotti

Den internationellt uppmärksammade konstnären Ulla Viotti har en sällsynt förmåga att med jordnära arbetsmaterial nå ett suggestivt formspråk. I sommar ställer hon ut i Botaniska trädgårdens orangeri i Uppsala.

-   Linneanum i Botaniska trädgården är en unik utställningsmiljö som verkligen passar för Uppsala universitets ambition att vara en aktör inom kulturområdet. Ulla Viottis utställning i tegel kommer att bli en fantastisk upplevelse, säger trädgårdsdirektör Mats Block.

Ulla Viotti är en av våra mycket betydande konstnärer, vars konstnärliga resa varit banbrytande även internationellt. Hon utbildade sig på School of Art i Blackpool i Storbritannien 1950–51 och på Konstfack i Stockholm 1952–56. Från början arbetade hon med keramik, men ville se sina verk som fria gestaltningar utan nödvändig funktion, något som kom att debatteras hett under 60-talet: Gräns-dragningen mellan konst och konsthantverk. 1966 blev en dramatisk vändpunkt då hon besökte klippstaden Petra i Jordanien. Efter detta började hon låta leran bygga skulpturer och arkitektur och har blivit känd nationellt och internationellt för sina arkitektoniska installationer i tegel.

Till utställningen i Linneanum, ”Tegel – Trädgård”, kommer Ulla att skapa platsspecifika installationer i Carl von Linnés och Elias Fries anda, sceniskt uppbyggda med inslag av levande växtlighet.

Utställningsperiod: 15 juni-15 september 2013

Mer om Ulla Viottis konstnärskap kan läsas i boken Ur jorden – till Jorden (Signum/Atlantis 2008) och på hennes hemsida www.viotti.se.