Forskning vid teologiska fakulteten
Våra forskningsämnen
Ett fritt och öppet kunskapssökande där ökad kunskap och förståelse för religioner och livsåskådningar, både i det nära samhället och i ett vidare globalt sammanhang står i fokus för vår forskning.
Våra forskningsämnen är religionshistoria och global kristendom, religionsbeteende-vetenskap och praktisk teologi, bibelvetenskap, kyrkohistoria och missionshistoria, etik, religionsfilosofi och systematisk teologi.
Forskarutbildning – bli doktorand
Teologiska fakulteten
Kommande disputationer
Se Uppsala universitets kalendarium
Forum och centrum
Vid Teologiska institutionen finns två centrumbildningar och ett forum, där flera av universitetets institutioner samverkar.
Forum för judiska studier
Forum för judiska studier (FJS) verkar för att sprida kunskap om judendom och judisk kultur i dåtid och nutid genom seminarier, konferenser, samverkan och utgivning.
CRS
Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle (CRS) är en mångvetenskaplig centrumbildning vid Uppsala universitet, ett Centre of Excellence för forskning om religiösa och sociala förändringsprocesser i Sverige, Europa och globalt.
CEMFOR
Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet bedriver, stödjer och samordnar bred, metodologiskt öppen och inkluderande mångvetenskaplig forskning om rasism, diskriminering och exkludering.
Generös donation till inrättande av professur i judiskt tänkande
Torsten Söderbergs Stiftelse donerar 12 miljoner kronor till en ny professur vid Uppsala universitet. Den nya professuren, Torstens Söderbergs profess...
Långlivat Erasmusprogram i humanitära insatser belönas
Hallå där Lars Löfqvist, universitetslektor vid teologiska institutionen och programsamordnare, vars masterprogram nu får en utmärkelse ”för enaståend...
Fyra av tio svenskar tror på övernaturliga fenomen
Att tro på fenomen som spöken, ufon, storsjöodjuret och spåkvinnor är vanligt i alla samhällsgrupper i Sverige. En ny studie vid Uppsala universitet v...
Docenter
Docent är en titel som, efter ansökan och extern prövning, tilldelas personer som har dokumenterad självständig forskningsförmåga och pedagogisk skicklighet samt innehar en klart högre vetenskaplig kompetens än vad som krävs för doktorsexamen. Docenturen är oavlönad och inte knuten till anställning vid universitetet.
Docenter antagna vid teologiska fakulteten från och med år 2000
Hedersdoktorer
Hedersdoktor är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Varje år har fakultetsnämnderna möjlighet att utse en eller flera hedersdoktorer.