Långlivat Erasmusprogram i humanitära insatser belönas

Porträttfoto på Lars Löfquist

Lars Löfquist. Foto: Tobias Sterner.

Hallå där Lars Löfqvist, universitetslektor vid teologiska institutionen och programsamordnare, vars masterprogram nu får en utmärkelse ”för enastående bidrag till Erasmus Mundus-programmets framgångar”.

Masterprogrammet i internationella humanitära insatser är ett av de fem äldsta Erasmus Mundus-programmen som fortfarande pågår. Europeiska kommissionen delar ut utmärkelsen till programmet under konferensen "Beyond Borders and Boundaries: 20 years of Erasmus Mundus" den 27-28 maj 2024 i Bryssel.

Hur gör ni som arbetar med programmet för att hålla så hög nivå under så lång tid?

– Dels beror det på att det humanitära arbetet fortsätter vara en viktig sak i världen, frågan har egentligen aldrig försvunnit. Dessutom har vi lyckats skapa en stark identitet. Vi jobbar på olika universitet men ser oss som delar av NOHA-nätverket (Network on Humanitarian Action). Det gäller både oss som jobbar inom programmet, vissa har arbetat med programmet i över 20 års tid, och studenterna.

NOHA-nätverket består av universitet i nio europeiska länder som gemensamt driver masterprogrammet. Programmet har fått Erasmus-status fyra gånger, vilket innebär möjlighet till stipendium och är dessutom en kvalitetsstämpel.

Hur viktig är den kvalitetsstämpeln för rekryteringen av studenter?

– Väldigt viktig. Studenterna vet att det här gemensamma programmet gör något mer än vad program som drivs av endast ett universitet gör. Det här är ett långvarigt samarbete mellan olika aktörer på en hög nivå.

Programmet har också över 4 000 alumner. Hur arbetar ni för att hålla kontakten med de över 4000 alumnerna?

– Dels finns det en Facebook-grupp som är rätt aktiv och också är mer eller mindre alumndriven. Det kan till exempel handla om att hitta studenter till olika praktikplatser. Dessutom bjuder vi in våra alumner att föreläsa på programmet. Den bästa formen av rekrytering är en student som läser programmet, går ut och jobbar och sen kommer tillbaka och delar med sig av sina erfarenheter på olika sätt som till exempel gästlärare.

Slutligen, vad betyder den här utmärkelsen för ert fortsatta arbete med programmet?

– Vi firade ju NOHA 30 år tidigare i år, vi har funnits med sedan 1994, men jobbet tar aldrig slut så vi fortsätter nog minst 20 år till!

 

Johan Ahlenius

Fakta

Erasmus Mundus var initiativet för gemensamma masterprogram i samarbete med internationella partners i syfte att locka studenter från hela världen till Europa.

Erasmus Mundus Joint Master's Degree Programme in International Humanitarian Action är ett tvåårigt masterprogram som ges i samarbete mellan universitet i Frankrike, Malta, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Irland, Polen, Litauen och Sverige som tillsammans utgör Network on Humanitarian Action (NOHA). Uppsala universitet gick med i nätverket 1997.

En typisk programklass vid Uppsala universitet har 20 studenter och totalt är det uppemot 150 studenter som börjar varje höst vid de olika universiteten i samarbetsprogrammet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin