Utlysning av stöd för forskning om Demokrati och högre utbildning

Demokrati och högre utbildning är ömsesidigt beroende, men relationerna är också komplexa och föränderliga. I takt med att grundläggande demokratiska värden och akademisk frihet i allt högre grad ifrågasätts runtom i världen är det viktigt att utveckla kunskapen om relationen mellan demokrati och högre utbildning; hur relationerna ser ut och uttrycks i olika kontexter och sammanhang, hur de förändras över tid, och hur de påverkar formandet av det demokratiska rummet genom olika praktiker och uttryck.

Syftet med utlysningen är att stödja forskning som områdesmässigt och tematiskt breddar och fördjupar vår kunskap om och förståelse för det komplexa förhållandet mellan demokrati och högre utbildning och vilken betydelse detta förhållande har för framtidens demokratiska samhälle.

Stödet kan sökas för enskilda forskare eller forskargrupper. Med stöd till forskargrupper vill vi uppmuntra tvär- eller mångvetenskapliga frågeställningar och fördjupningar, samt ge incitament till forskare att skapa grupper som kan arbeta för att skapa konkurrenskraftiga ansökningar till externa finansiärer för såväl projekt som program.

Inom denna stödform kan forskningstid i tjänst sökas för enskilda forskare eller forskargrupper (upptill 4 st) med en gemensam frågeställning och forskningsplan. Huvudsökande ska vara tillsvidareanställd vid institution/enhet vid Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala Universitet. Medel kommer att ges för forskning som tydligt fokuserar på en frågeställning kopplad till relationen mellan demokrati och högre utbildning, och för forskare med intresse att delta i och utveckla forskningsprogrammets övergripande tema. De vetenskapliga målen för arbetet ska vara tydliga. Plan för att kunna sända in ansökan till extern finansiär eller på annat sätt vidareutveckla forskningen vid slutet av bidragsperioden uppmuntras.

Pengar kan sökas för forskning och forskningsverksamhet, för vilken lönemedel förnärvarande saknas. Medel tilldelas i första hand för lönekostnader för forskningstid, i andra hand till tydligt specificerade omkostnader. Forskare är ålagda att rapportera i de fall externa medel beviljas för projektet under uppdragstiden.

Ansökan ska innehålla (i en fil om max 6 sidor):

  • Projektbeskrivning, max 3 sidor. (Bör innehålla tydligt specificerat problem, syfte och forskningsfråga, huvudsaklig metod, teoretisk positionering i forskningsfronten, och teoretisk såväl som praktisk relevans)
  • Genomförandeplan och arbetsfördelning, samt tydligt specificerad forskningsrelaterad output (tex. publikation, forskningsansökan, rapport, och/eller tydligt specificerat datamaterial och hur detta ska användas), max 1 sida.
  • Forskningsetiska överväganden
  • Redogörelse för vilka medel som funnits eller finns att tillgå, eller som söks separat från externa källor.
  • Kort meritförteckning med uppgifter om nuvarande anställning för huvudsökande, max 1 sida.
  • Specificerade person/-er och budgetunderlag för lönekostnader samt för LBK och OH för samtliga ingående forskare.

Därutöver ska följande sändas in i separat fil:
Godkännande från prefekt vid huvudsökandens institution/enhet.

Ansök senast 5 februari 2025. Skicka in din ansökan

Riktlinjer för utdelning av forskningsmedel:

  • Huvudsökande ska vara tillsvidareanställd vid institution/enhet vid Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala Universitet. Ingående forskare behöver ej ha pågående anställning, men institutionen där pengarna förvaltas (huvudsökandes heminstitution) ska vara beredd att anta arbetsgivaransvaret, bereda arbetsplats, och tillse att arbetet kan bedrivas i relation till andra arbetsuppgifter för de ingående forskarna om dessa inte har anställning inom Uppsala universitet. I de fall medsökande har anställning vid annan institution ansvarar huvudsökandens institution för omfördelning av medel samt samordning med institutioner där ingående forskare är verksamma. Medel kan endast omfördelas inom Uppsala Universitet. Prefektens godkännande för ansökan krävs.
  • Omfattning motsvarande 20%-40% anställning kan sökas för en period omfattande totalt max 18 månader, innehållande lönekostnader, LBK och OH (ej lokalkostnad och IT avgift). Önskad omfattning anges i ansökan. Tillgängliga medel kan ge en lägre tilldelning än önskat, dock minimum 20%. Medlen ska disponeras inom 24 månader från bidragsdatum om inte annat överenskommits med programledningen. Samtliga ingående forskare (huvudsökande och medsökande) ska vara disputerade när projektet påbörjas.
  • Vid behov av särskilda medel för omkostnader ska dessa särskilt redovisas i anmälan. Medel beviljas endast för specificerade omkostnader relaterade till datainsamling, analys, och/eller publicering. Behoven ska motiveras. Medel beviljas ej för utrustning, assistent/motsv. eller workshops, och de beviljas ej i efterhand.
  • Huvudsökande är ansvarig för återrapportering och ekonomisk redovisning till programmet vid tiden för slutredovisning. Medel betalas ut i två delar (en för vardera projektår) till huvudsökandens institution. En kort mellanlägesrapport skall inlämnas efter 12 månader som ska godkännas innan utbetalning av resterande medel.
  • Endast en ansökan per projekt ska insändas.

De forskare som erhåller forskningsmedel från programmet förbinder sig följande:

  1. Slutredovisa projektet med den/de rapport(er)/publikation(er) som specificerats i ansökan och rapportera till programledningen ev. tillkommande publikationer och medel som är ett resultat av arbetet
  2. Aktivt delta i programmets verksamhet under hela bidragsperioden
  3. Presentera sitt projekt inom ramen för programmet verksamhet.

Medel ska slutredovisas med en kort vetenskaplig och ekonomisk redovisning. Eventuella resterande medel vid bidragstidens slut ska meddelas programledningen som beslutar om hur dessa skall hanteras. Slutrapport ska insändas till dohu@uu.se.

Särskilda medel kan sökas för event, se separat information, efter samråd med programledningen.

Beslut om medelstillsdelning fattas av programstyrelsen för Demokrati och högre utbildning. Information om Beredning- och beslutsprocess hittar du på programmets hemsida uu.se/dohu/forskning/forskningstod

Kriterier för bedömning av ansökan:

  • Forskningens relevans för programmet och tydlig koppling till relationen mellan demokrati och högre utbildning.
  • Forskningens potential att bidra till forskningsfronten och generera ny kunskap, och att bidra till forskningsprogrammets övergripande mål.
  • Tydlig, välmotiverad och realistisk forskningsplan, och möjlighet att bedöma planerad output.
  • Vid likvärdig kvalitet, premieras ansökningar där det ingår forskare från två eller fler fakulteter vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.

Kontakt

För frågor vänligen kontakta oss på dohu@uu.se, eller Linda Wedlin, programchef, tel. 018-4711351, eller Linda Isacsson, projektkoordinator, tel. 018-4717474.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin