Uppsala Internationella Litteraturfestival

Forskningsprogrammet har sedan 2022 samarbetat med Uppsala Internationella Litteraturfestival.

20 - 23 mars 2024

Under torsdag 21 mars 2023 samarrangerade en dialog med den prisbelönte israeliske journalisten Gideon Levy, kolumnist och redaktionsmedlem på tidningen Haaretz. Samtalet ägde rum i ett fullbokat humanistiska teatern, Uppsala universitet.

"En israelisk patriots perspektiv på palestiniers öde.
Han har kallats Israels mest hatade man. Själv kallar han sig patriot men säger sig vara mer rädd för Israels väpnade styrkor än för palestinier. Men det har inte hindrat honom från att i sina böcker och i kolumner i tidningen Haaretz gång på gång upprepa sin kritik mot Israels regering.
Samtalet leds av festivalens Kholod Saghir och Mikael Olsson Al Safandi.

Kholod Saghir, Gideon Levy och Mikael Olsson Al Safandi

22 - 25 mars 2023

Fokus för 2023 litteraturfestival är frågan hur krig och brott skildras i litteraturen och hur litteratur kan ses som en plats för försoning och problematisering av övergrepp av individer, institutioner och stater.

Programmet inledde festivalen på Uppsala stadsteater, Christina Kullberg, professor i fransk litteratur vid Uppsala universitet och tillika projektledare i Demokrati och högre utbildning, inledningstalade kring litteraturens roll i demokratisering som följs av diskussioner om hur neosovjetiska myter och narrativ underbygger den ryska imperialismen.

Under festivalen samarrangerades även en diskussion om Rasbiologiska institutet. Här samtalade Ola Larsmo, aktuell med Lektion 11, och poeten Burcu Sahin, som nyligen publicerade Blodbok, med idé-historikern Sven Widmalm, Uppsala universitet.

20 mars 2023 - Intervju med Christina Kullberg, projektledare, Demokrati och högre utbildning "Demokratiforskare deltar i litteraturfestival"

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin