Grattis Erika Forsberg till beviljade medel från Vetenskapsrådet
Projektet Var är de kvinnliga rebellerna? En systematisk studie av utmaningar för återintegrering i samhället när kriget tagit slut har beviljats 5 mnkr från Vetenskapsrådet. Projektet genomförs under tre år med början våren 2025.
Erika Forsberg, Institutionen för freds- och konfliktforskning har stöd från forskningsprammet Demokrati och högre utbildning under 2024 -2025 under arbetstiteln The link between gender norms, democratic values and higher education: Exploring survey data from three states in India.
Vad är det du ska göra i din forskning de kommande åren?
Forskning visar att ungefär 40% av alla rebellgrupper i världen har kvinnor som deltar i en väpnad roll. Men vad händer med kvinnliga rebeller när kriget tar slut? Det vet vi väldigt lite om. I projektet ”The Fate of Female Fighters: A Comprehensive Analysis on Challenges to Reintegration”, som nyligen fått finansiering av Vetenskapsrådet, kommer jag tillsammans med min kollega Karen Brounéus att undersöka när och hur kvinnliga fd rebeller framgångsrikt återintegreras i samhället, och vilka utmaningar de möter. Dessa utmaningar kan exempelvis handla om psykisk ohälsa, problem att försörja sig och stigmatisering. Studien kommer att bestå av en statistisk analys av nya data om rebellgrupper, med information om faktorer relaterade till kvinnliga ex-kombattanters återintegrering i samhället. Denna analys kommer att kompletteras med en djuplodande studie av kvinnliga ex-kombattanter i Nepal, med så-kallade life history-intervjuer samt fokusgruppsintervjuer med kvinnliga före ex-kombattanter, som vi genomför i samarbete med Prakash Bhattarai och Center for Social Change i Nepal. Genom att lyssna på dessa kvinnor har vi som mål att få en bättre förståelse av vilka faktorer som är avgörande för om de återintegreras i samhället eller inte, och vilka vägval de ställs inför.
Vilka insikter från ditt arbete i ditt projekt från Demokrati och Högre utbildning kommer du särskilt att ta med dig in i din kommande forskning?
Mitt projekt inom forskningsprogrammet analyserar om och i så fall hur länken mellan högre utbildning och demokratiska värderingar är avhängig av genus-fakturor; både om det finns skillnader mellan kvinnor och män och om det finns skillnader mellan individer med olika typer av jämställdhetsvärderingar. I projektet analyseras dessa samband med hjälp av survey-data som samlades in i Indien för ett VR-projekt jag tidigare ledde tillsammans med Louise Olsson på PRIO. Projektet är del av min bredare forskningsagenda om genusdimensioner inom politiskt våld och fredsbyggande, vilket även gäller mitt nya VR-projekt. Så även om mitt nya projekt skiljer sig en hel del från mitt arbete i DOHU så tar jag med mig insikter om kvinnors och mäns skilda villkor, vare sig det gäller tillgång till högre utbildning eller att återvända till ett liv som civil efter att krig tagit slut.