2023 års SOLVE höstkonferens

Den 8 och 9 november stod Uppsala universitet värd för höstkonferensen SOLVE 2023 som samlade över 60 deltagare från akademiska institutioner, branschpartners, icke-statliga organisationer (NGOs) och offentliga aktörer.

(Bild borttagen)

Anna Werner, Svensk Solenergi

SOLVEs föreståndare Marika Edoff sätter tonen

Marika Edoff inledde konferensen med ett varmt välkomnande och presenterade en översikt av SOLVEs projekt och de aktiviteter som genomförts under de senaste sex månaderna. Hennes introduktion gav en optimistisk och engagerande stämning, som smittade av sig och ledde till bra diskussioner under resten av konferensen.

Ett urval av presentationerna

Anna Werner från Svensk Solenergi presenterade de senaste trenderna inom solcellsmarknaden, medan Hans Nyhlén från STUNS pratade om samarbeten och det goda samtalet och inspirerade också till fortsatta diskussioner.

Studiebesök på First Solar European Technology Center

Deltagarna erbjöds ett studiebesök på First Solar ETC, ett innovativt solcellsföretag, som är en av SOLVEs partners. Där ingick både ett föredrag och ett besök i produktionshallen.  Deltagarna på konferensen fick intressant information om den senaste utvecklingen inom solceller och vi fick också se exempel på olika tillämpningar och maskinell utrustning.

Equa simulation går med som partner i SOLVE

Equa Simulation utvecklar programvaran IDA ICE, ett verktyg för energi- och komfortanalys av större byggnader i Sverige och Finland. Den senaste versionen av IDA ICE har en detaljerad PV-simulering integrerad och det ger en möjlighet till att närmare studera beteendet hos solcellssystemet som optimerare, växelriktare, batterier och laddare, tillsammans med hela byggnadens elektriska elsystem (även inklusive kraftvärme och andra generatorer.) Det betyder att det kompletta energisystemet i en byggnad, inklusive alla former av energi kan studeras i en enda holistisk modell.

ICE 5.0 kommer att innehålla faciliteter för energihandel mellan olika aktörer i ett mikronät. Prestandan hos PV-system kan studeras tillsammans med andra energisystem i en i en byggnad, inklusive kontroller, validering av nyckelkomponentmodeller och integrering av produktdata för PV-moduler, växelriktare och batterier.

Equa hoppas kunna hjälpa till med att överbrygga klyftan mellan forskning och kommersiella företag eftersom IDA ICE i stor utsträckning används av båda parter. Equa tror också att de flesta partners i SOLVE har användning för analyser som kan utföras i IDA ICE 5.0 och Equa kan också få stor nytta av att deltagare i SOLVE direkt kan förmedla till dem vilka funktioner de vill ha i ett simuleringsverktyg. Det ger Equa möjligheten att utveckla ett verktyg som solkraftsindustrin kommer att ha nytta av.

Teman och diskussioner

Ett moment under den andra konferensdagen var diskussioner kring ämnen som deltagarna själva fick välja, såsom social hållbarhet och energisystem.

Diskussionerna sammanfattade också på ett bra sätt de diskussioner inom temaområdena som är återkommande programpunkter på konferenserna.

(Bild borttagen)

Höstkonferensen SOLVE 2023 var ytterligare ett utmärkt tillfälle för kunskapsutbyte. Vi ser fram emot fortsatta samarbeten och tackar deltagarna för deras aktiva engagemang i SOLVE.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin