Högtidsstunder och nya möjligheter

Demokratins högtidsstund – valdagen – har passerats. Ändå vet vi ganska lite om hur Sverige kommer att styras de kommande åren. Men efter några kaffestunder hos talmannen för våra folkvalda så lär vi väl så småningom kunna se fram emot en ny regering i någon form även denna gång. Vad valet kommer att betyda för styrningen och inriktningen för den högre utbildningen och för universiteten de kommande åren är särskilt intressant, förstås, och jag antar att detta kommer att fylla en hel del konversationer och debatter de kommande veckorna. Lagom till Internationella demokratidagen, den 15 september, kan vi bevittna ytterligare en viktig princip i ett demokratiskt system, nämligen ett välvilligt och fredligt överlämnande av makten. Förloraren frånträder frivilligt sitt uppdrag, och vinnaren plockar respektfullt upp stafettpinnen och för den vidare. Båda i förvissningen om att positionerna inte är för evigt utan kommer att omprövas igen. I demokratin erbjuds vi alltid en ny chans, och nya möjligheter. 

Nya möjligheter, ja, det erbjuder ju även forskningsprogrammet Demokrati och Högre utbildning. Just nu bereder vi den andra ansökningsomgången för forskarstöd, och beslut väntas under slutet av oktober. Tolv ansökningar ska bedömas av våra sakkunniga, som den här gången består av fem högt meriterade forskare från olika fakulteter inom UU. Vi ser fram emot att få in många spännande projekt och nya aktiviteter i kalendern! 

Samtidigt har några av de forskare som beviljades medel i våras påbörjat sin verksamhet, och vi ser närmast fram emot seminarium med Janne Holmén den 8 november klockan 13.15 - 15 på temat ”Toppuniversitetens finansiering och styrformer”. Den 6 december samma tid håller Johan Boberg seminarium kring sitt projekt om ”Universitetsdemokratins uppkomst”. Missa inte detta! Håll utkik på hemsidan om lokal. Ingen anmälan, alla är välkomna!

På hemsidan kan man nu ta del av korta filmer där våra projektledare Patricia, Dag och Christina presenterar sig och berättar om sina respektive tematiska områden. Du hittar filmerna längst ner på vår startsida. Titta på dem! Under hösten kommer vi också att presentera våra nya forskare inom programmet med korta intervjuer om deras planerade projekt.

Forskningsprogrammets högtidsstund kommer att bli den 21 november då en invigningsceremoni väntar. Programmet börjar ta form och jag uppmanar er att reservera eftermiddagen för spännande talare och intressanta diskussioner. Vi kommer att vara i Humanistiska Teatern – ”en arena för gränslös dialog”. Är inte det just vad demokratin behöver?

Som information så meddelar jag också att det tidigare annonserade seminariet om ”Digitaliseringens och datafieringens demokratiska dilemman” den 4 oktober är flyttat till januari. Vi återkommer med tid och plats för det. 

Vill du presentera forskning på något av våra seminarier? Välkommen att anmäla ditt intresse på dohu@uu.se. Seminarierna hålls tisdagseftermiddagar (udda veckor) klockan 13-15. 

Jag hoppas att vi ses!

/Linda
Programchef Demokrati och högre utbildning

Senast uppdaterad: 2022-10-04