Forskning kring myelom

Nedan visas exempel på forskningsprojekt där prover från U-CAN använts för forskning inom diagnosområdet myelom.

Analys av angiogenes (kärlnybildnings)- och inflammationsassocierade proteiner vid multipelt myelom

Josefin Hidman (Västerås), Anders Larsson (Uppsala) Torbjörn Karlsson (Uppsala)

Multipelt myelom är en blodcancer som varje år drabbar 600 personer i Sverige. Myelom är en kronisk sjukdom, där majoriteten av patienterna behöver behandling vid diagnostillfället, men en andel av patienterna har en mer stillsam sjukdom där man initialt kan avvakta med behandling. Vid nästan all cancer, även vid myelom, ses kärlnybildning orsakat av tumören, vilket leder till spridning och tillväxt av cancersjukdomen.

I detta projekt har vi jämfört halterna av ett antal olika angiogenes (kärlnybildnings)- och inflammations-relaterade proteiner i blodet hos 20 patienter med icke-behandlingskrävande, respektive 122 patienter med behandlingskrävande multipelt myelom, samt hos 71 friska kontrollpersoner. Blodprover från U-CAN användes för analyserna.

Våra resultat visar att nivåer av proteinet GDF15 som orsakar inflammation och kärlnybildning är ökade i blodet hos patienter med myelom jämfört med hos friska kontrollpersoner. Blodnivåerna av GDF15 är högre hos patienter med behandlingskrävande myelom jämfört med hos patienter med icke-behandlingskrävande sjukdom. Myelompatienter med höga nivåer av GDF15 har en minskad överlevnad jämfört med myelompatienter med lägre GDF15-nivåer. Vi såg också skillnader i blod mellan nivåer av proteiner som reglerar kärlnybildning (VEGF-receptor 1 och 2) hos myelompatienter jämfört med hos friska personer.

Våra resultat kan bidra till ökad förståelse om vad som driver myelomutveckling. Förhoppningen är att man i framtiden genom att utveckla läkemedel som påverkar bildning av GDF15 eller lösliga VEGF-receptorer kan finna nya behandlingar mot multipelt myelom.

Relevant publikation:

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin