Jale Poljarevius visar unga vad de gängkriminella inte vill att de ska se

Jale Poljarevius i Uppsala universitetshus

– De kriminella gängen rekryterar nya medlemmar på de arenor där våra barn och unga rör sig. Alltså måste vi medvetandegöra ungdomarna om de faror de kan utsättas för, säger Jale Poljarevius, polismästare och en av de experter som möter Uppsalas gymnasieelever då Kunskap För Livet i november återvänder till Universitetsaulan.

Den organiserade brottsligheten utgör en växande utmaning för vårt samhälle. Antalet skjutningar når fortsatt höga nivåer och enbart i januari 2025 drabbades Sverige av 37 sprängdåd. Problembilden stärks av att gärningsmännen blir allt yngre: nyligen satt 113 barn i åldrarna 15 till 17 år häktade misstänkta för olika former av våldsbrott.

– Ungdomar exponeras idag för stora mängder information på flera olika arenor. Dessvärre är även de kriminella gängen aktiva där med målet att rekrytera nya medlemmar långt ner i åldrarna. Därför är det nödvändigt att vi berättar för våra barn och unga om riskerna de kan möta, och här har polisen ett prioriterat ansvar att medvetandegöra om de faror som existerar och hur man undviker dem, säger Jale Poljarevius, Polismästare och Regional underrättelsechef som i november möter Uppsalas gymnasieelever då Kunskap För Livet återvänder till universitetsaulan.

Kunskap För Livet sätter Uppsalas unga i fokus

Kunskap För Livet sätter Uppsalas unga i fokus

Parallellt med att gängmedlemmarna blir yngre utsätts de också för radikalisering. Många växer upp i en social kontext där gängmentalitet och kriminalitet väcker uppskattning och respekt. I de häktade ungdomarnas register är rubriceringar som vapenbrott, grova våldsbrott och mord återkommande. Att dömas till längre fängelsestraff kan ge hjältestatus, och då en känd gangsterrappare fick frågan hur länge våldet ska fortsätta blev svaret ”tills alla dör”. Men det finns andra och betydligt bättre vägar ut.

– De tydligaste fönstren öppnas i samband med att vi frihetsberövar nyckelpersoner i nätverk och deras organisation försvagas. Men vi arbetar oavbrutet med att skapa utrymmen att kliva av för de unga som redan befinner sig i gängvärlden. Vid Kunskap För Livet kommer jag att ge eleverna en aktuell bild av hur kriminaliteten ser ut, verktyg att reflektera över vad de faktiskt kan råka ut för och det stöd samhället erbjuder dem som hamnat snett och vill hitta rätt igen, säger Jale Poljarevius.

Kunskap För Livet är en ny mötesplats där Uppsalas gymnasieelever, deras lärare och ett urval experter möts för att tillsammans ta ut riktningen till en hållbar livsstil. Inför premiären i november 2024 bokades samtliga 1550 platser inom loppet av några timmar. På plats i aulan uppgav 8 av 10 ungdomar att de var säkra på att ha praktisk nytta av allt de lärt sig – och just nu pågår förberedelserna med att skapa ett program som ger inspiration och kunskap att ta nästa steg längs vägen till en bättre framtid.

– Kunskap För Livet är vårt svar på alla larmrapporter om ungas vanor och mående. Vi vill ge dem verktygen att på egen hand och tillsammans ändra de vanor de mår bättre av att bryta, och gensvaret från skolorna är fantastiskt. Utan att ännu ha presenterat vårt fullständiga program har vi redan 800 anmälda elever. Det visar hur viktiga dessa frågor är, och jag kan inte nog betona hur mycket vi ser fram emot att möta Uppsalas ungdomar igen då vi måndag 24 november återvänder till aulan, säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.

Fakta

Kunskap För Livet 2.0 äger rum måndag 24 november i Uppsala universitetsaula. Anmälan är nu öppen för gymnasieskolor i Uppland. Självklart är det helt gratis.

Bekräftade experter är just nu (fler namn tillkommer):

  • Sissela Nutley, Det syns inte / Arts & Hearts • Det syns inte hur man egentligen mår
  • Jale Poljarevius, Polisen • Bakom blinget: Vad gängen inte vill att vi ska se
  • Mathias Hallberg, Uppsala universitet • Partyknarkare & vardagsscrollare: Vem är egentligen beroende?

Jale Poljarevius deltar även i U-FOLD seminarium Hur kan vi minska rekrytering av unga till gängkriminalitet? vid Almedalsveckan 2025

Kontakt Kunskap För Livet

Mathias Hallberg
Dekan, Farmaceutiska fakulteten
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Anja Sandström
Prodekan, utbildning på grundnivå och avancerad nivå
018-471 5026, Anja.Sandstrom@ilk.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin