U-FOLD redo att lyfta beroendets utmaningar vid Almedalsveckan 2025

UFOLD i Almedalen 2025

Med fokus på gängkriminalitet, gamification, droger och psykisk ohälsa samlar U-FOLD flera av Sveriges ledande experter vid sommarens Almedalsvecka. ”Vi reser till Visby med ett slagkraftigt program som jag är övertygad om ska göra tydliga avtryck” säger Mathias Hallberg, professor vid Uppsala universitet.

U-FOLD har presenterat sitt program vid Almedalsveckan 2025. Med fem aktuella seminarier riktar Uppsala universitets forum för beroendeforskning strålkastaren på en rad utmaningar som angår hela vårt samhälle. I panelerna möts ett urval av Sveriges ledande experter inom fältet som tillsammans ska ta ut riktningen för en hållbar framtid.

– Som nav för beroenderelaterade frågor är det självklart för oss att ta plats där samhällsdebatten förs. Vi anländer till Visby från en intensiv säsong med flera angelägna diskussioner som vi nu är redo att lyfta på Almedalens agenda, och vi gör det med ett slagkraftigt program som jag är övertygad om ska göra tydliga avtryck, säger Mathias Hallberg, professor och ordförande i U-FOLD.

U-FOLD inleder sitt engagemang på Campus Gotland tisdag 24 juni med seminariet Hur kan vi minska rekrytering av unga till gängkriminalitet? Våldet har som bekant blivit ett ovälkommet inslag i vår vardag där antalet skjutningar når fortsatt höga nivåer och Sverige enbart i januari drabbades av 37 sprängdåd. Problembilden stärks av att gärningsmännen blir allt yngre: nyligen satt 113 ungdomar i åldrarna 15 till 17 år häktade misstänkta för bland annat mord och grova våldsbrott.

Jale Poljarevius i samtal med gymnasielelever

Prioriterat ansvar • Jale Poljarevius i samtal med gymnasielelever

– Unga exponeras idag för stora mängder information på flera olika arenor. Dessvärre är även de kriminella gängen aktiva där med målet att rekrytera nya medlemmar långt ner i åldrarna. Därför är det nödvändigt att vi berättar för våra barn och ungdomar om riskerna de kan möta, och här har vi i polisen ett prioriterat ansvar. Vi arbetar också aktivt med att skapa utrymme att kliva av för de som redan befinner sig i gängvärlden, och det är viktigt att visa det stöd samhället erbjuder dem som hamnat snett och vill hitta rätt igen, säger Jale Poljarevius, Polismästare och Regional underrättelsechef som deltar i panelen.

Onsdag 25 juni inbjuder U-FOLD till seminariet Gamification, dopamin & drömmen att bli rik. Samtalet gör avstamp i det flertal studier som visar hur många unga i sin strävan efter ekonomisk rikedom deltar i online-spel om pengar. Flera marknadsaktörer lockar gruppen via gamification (spelifiering), ett fenomen jämförbart med upplevelsen vid traditionella datorspel där belöningar ges i form av fiktiva poäng eller virtuell valuta som kan växlas in mot andra belöningar.

– En central ingrediens i gamification är att trigga hjärnans belöningssystem via dopamin, vilket ökar risken att utveckla beroende. Spelbranschen använder tekniken för att attrahera och behålla spelare, ofta genom mindre belöningar som stegvis luckrar upp gränsen mellan ofarligt nöje och reell skada. Det utsätter inte minst unga, vars hjärnor inte är färdigutvecklade, för risken att hamna i riskabelt spelande, och i Almedalen möts vi för att identifiera användbara strategier att bryta negativa mönster, säger Fred Nyberg, seniorprofessor och rådgivare i U-FOLD.

På plats i Almedalen belyser U-FOLD också Drogers influens på psykisk hälsa och för tidig död, Yrkesgrupper och alkoholvanor samt huruvida det är möjligt att skapa ett samhälle där minskad alkoholkonsumtion genererar både individuella hälsovinster och goda samhällseffekter. Till de experter som deltar i samtalen hör Lotta Borg Skoglund, överläkare vid SMART psykiatri, Zophia Mellgren, ämnessakkunnig vid Socialdepartementet, Charlotta Rehnman och Mats Ramstedt, direktör och forskningsansvarig vid CAN samt Håkan Eriksson, Generalsekreterare vid Sveriges landsråd för alkohol och narkotikafrågor.

– Vi räknar till U-FOLDs trettonde Almedalsvecka och har längs vägen etablerat vårt forum som en attraktiv arena för både forskare, experter, opinionsbildare och beslutsfattare inom vitt skilda delar av beroendefältet. Nu finslipar vi vårt program med målet att skapa konstruktiv dialog, ge förnyad inspiration i vårt gemensamma arbete och framför allt att generera värdefulla verktyg att möta de utmaningar vi står inför, konstaterar Mathias Hallberg.

Det här är U-FOLD

  • Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
  • Samlar ett tjugotal regionala organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.

Kontakta U-FOLD

Mathias Hallberg, ordförande
Telefon 018–471 41 41
E-post Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Fred Nyberg, Senior rådgivare
Telefon 018–471 41 66
E-post Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin