Så blir vissa beroende och andra inte

Ny forskning: missbrukares syskon har samma förändring av de delar av hjärnan som kontrollerar impulser.

(Bild borttagen)

Att det finns en brist på impulskontroll hos personer med narkotikamissbruk vet man sedan tidigare. Men forskarna har nu tagit ytterligare ett steg i kunskapen. Förutom att undersöka 50 missbrukare och deras hjärnor så undersökte en forskargrupp vid universitetet i Cambridge i den nya studien också missbrukarnas 50 syskon och en lika stor kontrollgrupp. Undersökningen visade att missbrukarna har förändringar i frontalloberna i hjärnan. Just den delen av hjärnan har tidigare förknippats med förmågan att styra och kontrollera sina impulser.

Den stora överraskningen för forskarna var att narkotikamissbrukarnas syskon, som alltså inte alls är beroende av droger, har samma förändringar i hjärnan. Dessutom hade de drogfria syskonen precis lika svårt att avbryta ett påbörjat beteende som missbrukarna, visar tester forskarna gjort med båda grupperna. Även syskonen hade alltså problem med impulskontroll. Men trots detta har syskonen alltså inte fastnat i något missbruk. Det här intresserade forskargruppen. Vad var det som gjorde just att vissa av syskonen hade hamnat i ett missbruk, fast förutsättningarna i hjärnan var likadana?
– Det är tänkbart att två syskon med samma ärftlighet under uppväxttiden kan påverkas av olika faktorer som gör att den ena fastnar i droger medan den andra inte gör det, säger Fred Nyberg, professor i farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet och som jobbar med beroendeforskning.

Texten är publicerad på svt.se av
Malin Attefall, SVT Vetenskap
Anders Nord, SVT Vetenskap

Läs hela artikeln och se inslag på svt.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin