Nytt nummer av Beroende & Missbruk ute nu

I december utkom nummer 5/2012 av tidningen Beroende & Missbruk som innehåller flera U-FOLD-bekanta röster.

I det nya numret av tidningen Beroende & Missbruk läser du bland annat krönikan Från kicks på Route 66 till nätdroger, signerad Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD. Tidningen innehåller även en intervju med Gudrun Schyman under rubriken Provocerande att inte dricka alkohol.

Vidare skriver minister Maria Larsson om Socialstyrelsens satsning på barnens hälsa och utveckling i missbrukarmiljö, vilket är i linje med de tre miljoner kronor Folkhälsoinstitutet satsar på projektet Barn i missbruksmiljöer med direkt koppling till U-FOLD.

 

Läs nummer 5/2012 av Beroende & Missbruk här » (Länk borttagen)  


Du kan även läsa Fred Nybergs krönika här:

Från kicks på Route 66 till nätdroger

Vi nås nästan dagligen av medierapporter om livsfarliga nätdroger och samtidigt noterar vi en ökad propaganda för liberalisering av cannabis. Vad är det som händer och vart är vi på väg?

Nyligen utdelades lilla Augustpriset till en novell rubricerad Route 66. Den ger en skildring om en relation mellan två kvinnor på bilresa i den amerikanska mellanvästern. Route 66 är en mytomspunnen landsväg som gick från Chicago till Santa Monica i Kalifornien men som lades ned 1985. Den var känd som The Mainstream of America. År 1946 lanserades låten Get Your Kicks On Route 66, som blev en slagdänga anpassad för den amerikanska drömmen att från samhällets lägsta skikt göra en resa mot toppen.

Oförmåga till adekvat vård
När rockbandet The Rolling Stones gjorde sin version 1964 så handlade det även om kickar av droger. Bandets låtskrivare och gitarrist Keith Richards berättar öppenhjärtigt i sin memoarbok Livet om resor i USA och om vägen via canna bis till kokain och heroin. Han växte upp under knappa förhållanden i Londonförorten Dartford och som många andra artister på den tiden hamnade han i drogmissbruk. Det finns åtskilliga som vuxit upp i liknande miljöer och sedan fastnat i droger. Alla har inte som Keith fått en ekonomi som medgett relevant vård utan hänvisats till samhällets förmåga eller oförmåga. Nyligen fanns i SvD ett inlägg där berörda beklagar den svenska narkotikapolitiken och dess oförmåga att ta fram såväl adekvat vård som prevention.

Blandmissbruk
Ett stort bekymmer i Sverige är också att man missar att det oftast handlar om blandmissbruk. Flera droger förstärker effekterna av andra och både jurister och vårdexperter har svårt att veta vilken substans man ska skylla på. I Sverige har vi aldrig haft någon Route 66, men vi influeras av det som sker i USA. Nu har detta fenomen ersatts av internet där huvuddelen av de droger som kommer in i vårt land finns tillgängliga. Högt över föräldrars huvuden flödar alltså nya ännu icke klassade droger in till våra unga. Även risk nivån är hög eftersom ingen regelrätt test på farlighet utförs. Det blir de unga köparna som är försökskaniner och det kan på vådliga konsekvenser.

Rätt vård i rätt tid
Konsekvenser får också den liberala syn på cannabisanvändning som når in via nätet. Med anledning av att cannabis nu används medicinskt, lanseras den felaktiga synen att drogen skulle vara mindre skadlig. Samtidigt har en ytterst gedigen studie som bekräftar drogens försämrande effekt på IQ publicerats. Att kommunicera detta på ett för unga gripbart sätt är den närmaste tidens stora utmaning. Nu handlar det om att finna och lansera framtidens drogfria ”Route 66” både i Sverige och utomlands. Men det handlar också om att finna rätt vård i rätt tid för dem som fastnat.
 

Fred Nyberg
PhD, Professor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Uppsala Universitet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin