Doping i fokus för vårens sista beroendeseminarium på Campus Gotland
Doping och dess koppling till narkotika och missbruk är i centrum då Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, onsdag 22 maj avslutar U-FOLDs vårseminarier vid Campus Gotland och Almedalsbiblioteket.
(Bild borttagen)
Doping förknippas av många med ertappade elitidrottare och vansinnesdåd, men faktum är att upp till 50 000 svenskar beräknas använda anabola androgena steroider (AAS), ett bruk som är förknippat med stora risker.
– Missbruk av dopingpreparat utanför idrottsvärlden började uppmärksammas på 90-talet. Först i mitten av 2000-talet placerades D:et i den nationella ANDT-strategin (Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak), vilket var ett både viktigt och naturligt steg då kopplingen mellan doping och narkotika är tydlig, säger Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, som onsdag 22 maj föreläser på tema D som i Doping – Hur kopplar det till ANDT? vid Almedalsbiblioteket i Visby.
Den typiske användaren är en man som börjar ta AAS i tablettform under de sena tonåren. Motiven varierar, men till de vanligare hör att öka styrka och musklernas omfång, men även att förbättra självförtroendet.
– Många användare är väl pålästa om de risker steroider medför och följer noggrant planerade kurer som även inkluderar preparat mot oönskade biverkningar som håravfall, bröstförstoring och infertilitet. För att orka de intensiva träningsdoserna kompletterar flera med centralstimulerande medel åtföljt av sömnmedel för att varva ned. Mitt i denna röra av substanser finns en påtaglig risk att utveckla beroenden, och ytterst få av dem som är i behandling för dopingmissbruk är rena AAS-användare, konstaterar Mathias Hallberg.
Forskningen om doping har idag även börjat adressera hur AAS påverkar våra kognitiva funktioner, och publiken i Almedalbiblioteket kommer att få ta del av många intressanta nyheter från fältets framkant.
– Våra studier tyder bland annat på att AAS har negativ inverkan på hjärnans minnesfunktioner, och kanske i synnerhet vår spatiala förmåga. Det här är nya iakttagelser, och att vi ser det först nu kan tolkas som att det förutsätter mångårigt bruk. Men visar sig resultaten stämma är det en mycket allvarlig risk som vi måste kommunicera och tydliggöra, säger Mathias Hallberg.
Föreläsningen är den femte och sista i en serie där U-FOLD under vårterminen inbjudit ett urval av Sveriges ledande beroendeforskare att ge öppna föreläsningar vid Campus Gotland. Intresset har varit omfattande, och redan nu förbereds en uppföljning till hösten.
– Vid våra senaste föreläsningar har hörsalen varit fullsatt långt innan utsatt starttid, vilket naturligtvis är oerhört inspirerande. Vår ambition är att i höst erbjuda en ny seminarieserie där vi dels belyser nya aktuella ämnen, dels återvänder till bland annat psykisk ohälsa och ADHD för att ge en ny chans till alla dem som inte fick plats den här gången. Men först ser vi fram mot onsdagens seminarium där vi hoppas på lika bra samtal som tidigare under våren.
D som i Doping – Hur kopplar det till ANDT?
Tid Onsdag 22 maj 2019, kl. 18.00–19.00
Plats Almedalsbiblioteket, sal E22, Visby
Mer information Mathias Hallbergs forskning
Läs även Ledande beroendeforskare föreläser i Visby
Vårens seminarier på Campus Gotland
- Hur berörs Sverige av den opioida krisen? – Tisdag 2 april
- Medicinsk cannabis – på gott eller ont? – Tisdag 16 april
- Varför drabbas vi olika? Om psykisk ohälsa, arv, miljö och risk för beroende – Onsdag 8 maj
- ADHD – Risker, orsaker och lösningar? – Torsdag 16 maj
- D som i Doping – Hur kopplar det till ANDT? – Onsdag 22 maj
Samtliga föreläsningar börjar kl. 18.00
Läs även Seminarieserie på Campus Gotland
KONTAKT
(Bild borttagen) Mathias Hallberg, professor, Uppsala universitet
Telefon 018–471 41 41
E-post Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se