U-FOLD är redo för Almedalsveckan 2019

U-FOLD befäster sin position vid Almedalsveckan med sex nya seminarier inom beroendefältet. I år samlar forumet ledande forskare, myndighetschefer och åtminstone en minister, ”ett mycket slagkraftigt program”, konstaterar ordförande Mathias Hallberg.

(Bild borttagen) Mathias Hallberg, U-FOLD, på plats i Almedalen

Sociala medier, hasardspel och hjärndoping; beroendeproblematikens karta är i snabb förändring vilket även speglar sig i U-FOLDs Almedalsprogram 2019. Här ryms givetvis de traditionella ANDT-frågorna – den ständiga utgångspunkten för forumets verksamhet – men också en tydlig accentuering av de substanslösa vägarna till beroendesjukdom.
– Vi utgår från teman som vi bedömer vara blivande aktualiteter och har koppling till områden där vi bedriver eller ser behov av forskning. Vårt öppna nätverksarbete och breda kontaktytor ger oss möjlighet att fånga upp frågor innan de ens landar på samhällets radar och hjälper oss att ligga rätt i tiden. Till exempel hade vi i princip fullt hus vid sex av våra sju Almedalsseminarier i fjol, vilket vi ser som en bekräftelse på att vi gör rätt i den hårda konkurrens som råder i Visby, säger Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD och professor vid Uppsala universitet.

I sommarriktar U-FOLD strålkastaren på bland annat fältets för närvarande mest debatterade fråga: Vad har hänt efter spelmarknadens omreglering? Ingen undgår spelbolagens aggressiva marknadsföring och representanter för Spelberoendes riksförbund varnar nu för ett kommande folkhälsoproblem samtidigt som de efterlyser tydligare regler med kännbara följder vid överträdelser.
– Sverige står inför en helt ny situation och många befarar att närvaron av privata spelbolag ska leda till ökad risk för missbruk och beroende. Vid seminariet presenterar vi en helt färsk undersökning av effekterna hittills och diskuterar med bland andra civilminister Ardalan Shekarabi, Anders Håkansson som är medicinprofessor i spelberoende och Zophia Mellgren, utredare vid Sveriges Kommuner och Landsting. Just genom att samla ledande personer vill vårt forum bidra till fortsatta samtal och varaktig effekt, och spelberoende är ett ämne vi kommer att behöva återvända till en lång tid framöver, konstaterar Mathias Hallberg.

U-FOLDs framgångsrika arbete med att skapa en regional arena för interdisciplinära möten och identifiering av kunskapsbehov väckte tidigt nationellt gehör. Sedan starten 2011 har en lång rad tongivande aktörer sökt samverkan, och vid sommarens Almedalsvecka arrangerar forumet seminariet Framtidens alkoholpolitik – behövs speciella försäljningsställen? på direkt initiativ av Systembolaget som på plats representeras av Johan Lindblad, enhetschef för samhällsrelationer.
– U-FOLD är i första hand ett regionalt forum, men vi arbetar med nationella utmaningar och vår modell är lika effektiv oavsett geografiska ramar. Med Campus Gotland som plattform är Almedalen ett ypperligt forum för oss att samla våra befintliga nätverk samtidigt som vi odlar nya kontakter för framtida insatser. Nu är vi redo för världens största demokratiska mötesplats, och vi reser med ett mycket slagkraftigt program som jag är övertygad om kommer att göra tydliga avtryck, säger Mathias Hallberg.

U-FOLD i Almedalen 2019

1 juli, kl. 09.30-10.30 Hjärndopning – drogframkallad kreativitet? (Länk borttagen)
2 juli, kl. 12.45-13.45  Psykisk ohälsa och droger (Länk borttagen)
3 juli, kl. 09.30-10.30  Spelberoende – vad har hänt efter spelmarknadens omreglering? (Länk borttagen)
3 juli, kl. 15.00-16.00  ANDT-strategier för framtiden – klarar vi detta (Länk borttagen)
4 juli, kl. 13.00-14.00  Skärmberoende och beroende av social media (Länk borttagen)
4 juli, kl. 14.30-15.30  Framtidens alkoholpolitik – behövs speciella försäljningsställen? (Länk borttagen)

Mer information  U-FOLD i Almedalen 2019

Kontakt

(Bild borttagen) Mathias Hallberg, professor, Uppsala universitet
Telefon  018–471 41 41
E-post  Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin