Här är U-FOLDs program vid Almedalsveckan 2023
Gårdsförsäljning av alkohol, Spelberoende i lågkonjunktur och den Artificiella Intelligens roll i arbetet med missbrukets utmaningar är några av ämnena i fokus då U-FOLD angör Almedalsveckan 2023. ”Vi reser till Visby för att sätta fingret på en rad högaktuella samhällsfrågor” säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten och ordförande i U-FOLD.
(Bild borttagen) Almedalsveckan är en självklar arena för U-FOLD, säger ordförande Mathias Hallberg.
U-FOLD har presenterat sitt program vid Almedalsveckan 2023. Med totalt fem seminarier riktar Uppsala universitets Forum för forskning om Läkemedels- och Drogberoende strålkastaren på en rad aktuella utmaningar inom området, som vanligt toppat med presentationer och inlägg från flera namnkunniga paneler. Sommarens engagemang i Visby blir den nionde Almedalsveckan i rad för U-FOLD.
– Vårt forum kommer från en intensiv säsong med flera välbesökta mötesplatser. Vårt vinterseminarium var fullbokat inom ett dygn, och även det uppföljande seminariet i Uppsala universitetsaula gav upphov till många bra samtal som vi nu är redo att lyfta till nationell nivå. I den kontexten är Almedalsveckan en självklar arena för oss, säger Mathias Hallberg, professor och ordförande i U-FOLD.
U-FOLD inleder sitt engagemang i Visby tisdag 27 juni med att sätta fokus på gårdsförsäljning av alkohol: Ett välkommet sätt att gynna turism och skapa arbetstillfällen – eller en juridisk omöjlighet om Sverige ska behålla detaljhandelsmonopolet på alkohol? Frågan väcker en alltmer intensiv politisk debatt, och i panelen deltar bland andra Håkan Leifman, forskare vid Karolinska Institutet och Malin Sandquist, Systembolagets chef för Hållbarhet och Kommunikation. På onsdagen belyser U-FOLD droger, psykisk ohälsa, våld och gängkriminalitet, en negativ spiral som på kort tid etablerat sig bland vårt samhälles största utmaningar.
(Bild borttagen) Fred Nyberg, seniorprofessor, U-FOLD
– Våld och gängkriminalitet har blivit ett ovälkommet inslag i vår svenska vardag. Ifjol redovisades ett skrämmande rekord då 63 människor sköts till döds, och vi vet att vapen, våld och narkotikahandel ofta är tätt förknippade. Det här är ett återkommande tema vid U-FOLDs mötesplatser och sannolikt något vi kommer att behöva kämpa med en lång tid framöver, säger Fred Nyberg, seniorprofessor och rådgivare i U-FOLD.
Fredag 30 juni tar forumet upp ett av vår tids hetaste vetenskapliga områden: Artificiell Intelligens. Rätt använda kan de självlärande maskinerna stärka samhällets kapacitet att snabbt identifiera och narkotikaklassa nydesignade preparat. Det finns också exempel på hur den nya tekniken förstärker kontakten mellan patient och vårdgivare inom beroendevården.
– Utvecklingen erbjuder fantastiska möjligheter, men är heller inte helt oproblematisk. Hur vet vi till exempel säkert att vårdbeslut som överlåts åt självlärande system verkligen baseras på representativa underlag? Och hur upprätthåller vi tilliten mellan patient och läkare när såväl verktyg som behandlingar blir allt mer komplexa? I Visby samlar vi experter och beslutsfattare från vitt skilda delar av beroendefältet för att tillsammans väcka ny inspiration i vårt gemensamma arbete, säger Mathias Hallberg.
FAKTA U-FOLD
- Är Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
- Invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
- Samlar idag ett tjugotal organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.
U-FOLD I ALMEDALEN 2022
27 juni, 14.30–15.30 Risker eller möjligheter med gårdsförsäljning?
28 juni, 09.30–10.30 Droger, psykisk ohälsa och våld
28 juni, 16.00–17.00 Droger och gängkriminalitet
29 juni, 09.30–10.30 Spelberoende under tider med lågkonjunktur
30 juni, 14.30–15.30 Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling?
KONTAKT
(Bild borttagen) Mathias Hallberg, ordförande, U-FOLD
Professor, Uppsala universitet
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se
(Bild borttagen) Fred Nyberg, rådgivare, U-FOLD
Seniorprofessor, Uppsala universitet
Fred.Nyberg@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt