Forskning i samverkan med Uppsala kommun
Urban Lab har utvecklats i samverkan med Uppsala kommun och forskarnas möten med kommunens tjänstemän har gett upphov till flertalet forskningsidéer. Inom Urban Lab bedrivs därför flera projekt som baseras på data från Uppsala.
Hur värderas bostäder av hyresgäster och hyresvärdar?
I detta projekt, som genomförs i samarbete med Uppsalahem, studerar vi hyresgästers villighet att betala för olika bostadsattribut, som bostadsyta och läge. I projektet avser vi också att studera lokala hyresvärdar och deras syn på och förståelse för hyresgästerna, samt hur de själva uppfattar bruksvärdesprincipen.
Till projektsidan för Hur värderas bostäder av hyresgäster och hyresvärdar?
Effekter av tidigt inträde på bostadsmarknaden: Evidens från lotterifördelning av nya hyresbostäder
Hur påverkas ett områdes socioekonomiska och demografiska sammansättning av slumpmässig fördelning av bostäder? Vad betyder det för en ung person att få egen bostad utan att ha behövt stå i bostadskö i många år? Påverkar detta i sin tur studieval, familjebildning, bostadskarriär och allmänt välbefinnande? Detta forskningsprojekt ska försöka besvara dessa frågor.
Planering och social blandning
På vilket sätt kan en kommun arbeta för att uppnå social blandning och hur väl fungerar de planeringsverktyg som kommunen implementerar och har till sitt förfogande?
Tungmetallprojektet
Detta projekt undersöker om exponering för miljögifter i barndomen har konsekvenser längre fram i livet. Forskarna studerar effekter av exponering för kvicksilver, kadmium och arsenik kopplat till ekonomiska utfall under livscykeln. De undersöker också om konsekvenserna kan skilja sig åt beroende på föräldrarnas socioekonomiska status.
Urban social och ekonomisk geografi i ett längre perspektiv, 1880–2017
Detta forskningsprojekt syftar till att analysera förändringar i urban social och ekonomisk geografi under perioden 1880–2017 och hur dessa är kopplade till ändringar inom transportteknik och stadsplanering. Forskarna planerar att använda data från Stockholm, Sundsvall, Växjö, Norrköping, Östersund och Uppsala.
Till projektsidan för Urban social och ekonomisk geografi i ett längre perspektiv, 1880–2017
Vilken betydelse har förskolans kvalitet för barns kunskapsutveckling i förskoleklass?
Internationell forskning har visat att förskolans kvalitet är av stor betydelse för barns lärande och utveckling. Genom att studera tre förskolor i Uppsala vill forskarna undersöka om, och under vilka förhållanden, skillnader i förskolans kvalitet har betydelse för barns kunskapsutveckling i förskoleklass.
Växande städer och segregerade grannskap
Vi undersöker hur nybyggnation påverkar befolkningssammansättning och bostadspriser i grannskapet och segregationen mellan olika grannskap inom en kommun.
Till projektsidan för Växande städer och segregerade grannskap
Effekter av att stadsdelar klassas som ”utsatta områden”
Sedan 2015 har den svenska polisen pekat ut vissa områden som ”utsatta”. I detta projekt är vi intresserade av att undersöka hur klassificeringen påverkar de utpekade områdena.
Till projektsidan för Effekter av att stadsdelar klassas som ”utsatta områden”
Markanvändning i Sverige
I detta projekt skapar vi en databas som innehåller omfattande information om hur marken i Sverige används. Genom att kombinera markanvändningsdata med ett populationstäckande individregister kan vi skapa detaljerade markanvändningsdata som beskriver individers närområden.