Givande workshop kring naturbaserade lösningar

Nätverket kring målkonflikten biologisk mångfald och naturresursanvändande. Foto: Erica Magnusson
Nu har nätverket i projektet ”Biologisk mångfald och naturresursanvändande” haft sin första träff. Målet med denna första workshop var att deltagarna skulle lära känna varandra samt tillsammans utforska begreppet ”naturbaserade lösningar”. Under workshopen hölls också samtal kring i vilka sammanhang och hur naturbaserade lösningar kan användas i målkonflikten mellan att bevara biologisk mångfald och att använda naturens resurser.
Ett av forskningsprojekten som fått katalysatormedel av UUniCORN är ett nätverk som ska forska kring biologisk mångfald och naturresursanvändande. Visionen är att bidra till att skapa friska och resilienta landskap, rika på biologisk mångfald, som samtidigt uppfyller samhällets olika behov. Genom forskningen vill forskarna i nätverket bidra till förändring genom att identifiera hinder, utforska möjligheter samt föreslå lösningar.
Forskningsledare för projektet är Malgorzata Blicharska och Jayne Glass och de var nöjda efter workshopen.
- Vi hade konstruktiva diskussioner kring nätverkets tema. Det var intressant och givande att forskare från olika institutioner vid universitetet kunde diskutera naturbaserade lösningar ur olika perspektiv och med kunskap från många olika fall, säger Jayne Glass.

Jayne Glass och Malgorzata Bilcharska kategoriserar bland tankarna kring naturbaserade lösningar. Foto: Erica Magnusson
Hur definieras naturbaserade lösningar?
Det första många tänker på när de hör begreppet ”naturbaserade lösningar” är det småskaliga, som till exempel gräs på hustak och små dammar i stadsmiljö. Men det är även storskaliga lösningar som att restaurera större vattendrag och att skapa nationalparker.
Under workshopen lyftes flera viktiga teman. Deltagarna diskuterade hur begreppet naturbaserade lösningar definieras och används, för att förstå vilka olika associationer det finns, utifrån det egna och andras vetenskapsområde.. De pratade också om olika sätt att förstå konflikter som uppstår kring dessa lösningar. Målet var sedan att få inspiration att utveckla olika frågeställningar inom nätverket.
En annan viktig fråga var oron över att naturbaserade lösningar ibland används som ett sätt att framstå som miljövänlig utan att faktiskt göra någon verklig skillnad, så kallad "greenwashing".
Samtalen fortsätter i nästa workshop som hålls efter sommaren, och då kommer närverket färdigställa sina idéer inför arbetet med en gemensam akademisk artikel.
Tvärvetenskaplig grupp
De andra forskarna i nätverket kommer från flera olika områden; statsvetenskap, kulturgeografi, hållbar utveckling, miljövetenskap, miljösociologi, miljöhistoria, miljörätt, och ekologi. Både Malgorzata Blicharska och Jayne Glass ser många fördelar med att arbeta tvärvetenskapligt på det här sättet.
- Det är en stor fördel är möjligheten att träffa forskare vid Uppsala universitet som arbetar med liknande och relaterade ämnen, men utifrån olika vetenskapliga perspektiv, säger Jayne Glass. Jag ser fram emot framtida möten och samarbeten kring detta ämne!