AI, strukturella förändringar och arbetsmarknadens framtid

Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och relaterade teknologier omformar arbetsmarknaden. Detta innebär både utmaningar och möjligheter. Teknologier som tillgängliga generativa språkmodeller, AI-drivna algoritmer och industrirobotar kan öka produktiviteten samtidigt som de påverkar ojämlikhet, ökar risken för arbetslöshetsrisker, hur människor trivs med sitt arbete, samt segregation inom olika yrken. För att förstå dessa processer krävs gedigen empirisk forskning som kartlägger både positiva och negativa konsekvenser, och kopplar dessa till möjliga politiska lösningar som möjliggör att vi kan använda AI till vår egen fördel med minsta negativa påverkan.
För att forskningsresultaten ska vara policyrelevanta kommer vi att bilda ett tvärvetenskapligt forskningskluster med forskare från Uppsala universitet, Mälardalens universitet och Örebro universitet. Vi använder unika registerdata, riktade enkäter, ostrukturerade data från platsannonser samt både kvantitativa och kvalitativa metoder.
Klustret utvecklar evidensbaserad kunskap för policy genom banbrytande forskning utförd av ledande svenska forskare i samarbete med juniora forskare, framstående internationella akademiker och intressenter inom både privat och offentlig sektor. Forskningen kommer att adressera risker och potentiella fördelar med ökad användning av ny teknologi och bedöma potentialen för politiska interventioner inom områden som utbildning, aktiva arbetsmarknadspolicyer, anställningsskydd, kollektivavtal och affärspraxis, med målet att säkerställa att de vinster som görs genom teknologiska framsteg som AI, kan förenas med en rättvis och motståndskraftig arbetsmarknad.