Biologisk mångfald och naturresursanvändande

Detta forskningstema studerar de konflikter som uppstår mellan att bevara biologisk mångfald och att använda naturens resurser, t.ex för jordbruk, skogsbruk eller energiproduktion.

Biologisk mångfald minskar i snabb takt över hela världen. Idag är 75 % av jordens landområden kraftigt förändrade av mänsklig påverkan, och 23 % av marken har förlorat produktivitet på grund av markförstöring. Dessutom sker artutrotningen nu tiotals till hundratals gånger snabbare än det naturliga genomsnittet under de senaste 10 miljoner åren. Detta är oroande, eftersom biologisk mångfald är avgörande för friska ekosystem, människors välbefinnande och för att vi ska kunna uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Samtidigt behöver vi använda naturens resurser för samhällets fortbestånd, genom matproduktion, råvaror för produktion och energiframställning.

Eftersom biologisk mångfald påverkar och påverkas av många olika delar av samhället behövs nya sätt att fatta beslut. Idag sker beslutsfattande ofta inom snäva sektorsgränser utan att ta hänsyn till helheten. För att möta denna utmaning krävs nya styrningsmodeller som ser till hela landskap och kopplar ihop olika sektorer. Målet är att använda naturens resurser på ett hållbart sätt utan att äventyra ekosystemens långsiktiga funktion.

Vår vision är att skapa friska, resilienta och multifunktionella landskap som är rika på biologisk mångfald och som samtidigt uppfyller samhällets olika behov. Genom vår forskning vill vi bidra till förändring genom att identifiera hinder, utforska möjligheter, lösa konflikter och föreslå lösningar för en hållbar framtid där både natur och människor trivs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin