Konsekvenser av ny teknik för hållbarhet

Network of things connected, including WiFi.

Detta forskningsfokus syftar till att utforska och navigera målkonflikter som uppstår då ny teknologi som syftar till ökad hållbarhet introduceras.

Effekterna av att introducera ny teknik för att möta olika hållbarhetsutmaningar kan ses på olika nivåer – till en början genom framtidsscenarier och visioner som de inspirerar till, under själva implementeringen och även när teknologi fasas ut. Konfliktern som uppstår kan komplicera ansträngningarna för att uppnå verkliga framsteg mot ett hållbart samhälle. Till exempel kan införandet av förnybar energiteknik förvärra den samhälleliga polariseringen, vilket kan ses i rörelser som "Gula västar"-protesterna i Frankrike 2018, eller att framväxten av artificiell intelligens skapar utmaningar för social sammanhållning och hållbarhet.

Genom att främja tvärvetenskapligt samarbete och integrera olika forskningsinsatser på Uppsala universitet och partnerinstitutioner, strävar programmet efter att öka förståelsen, generera handlingskraftiga insikter och informera policy och praktik. Centralt blir att utöka pågående projekt med fokus på dessa hållbarhetskonflikter, att initiera nya forskningssamarbeten och publicera resultat för att stödja välgrundat beslutsfattande.

 

Internet of Things (IoT) Implementation som pilotfall

Forskningsprojektet Internet of Things (IoT) Implementation valdes ut som ett pilotfall för att generera insikter om hur forskningsprogrammet kan integrera och stärka pågående forskning vid Uppsala universitet. IoT Implementation är ett samarbetsprojekt som fokuserar på att använda ny teknik för att stärka social hållbarhet inom kommunal vård och regional sjukvård. Det syftar till att ta itu med målkonflikter som härrör från sociala och miljömässiga ojämlikheter och dataintegritet och användbarhet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin