FINEST
Food Innovation Enabling Sustainable Transition (FINEST)
FINEST utvecklar tre värdekedjor för livsmedelsproduktion i Sverige: skogsbär, protein från baljväxter och experimentell produktion av mat. Genom att undersöka hur de vilda ingredienserna kan bearbetas för att bilda nya produkter syftar projektet till att säkerställa att mer mat produceras lokalt och därmed också skapa arbetstillfällen i Sverige.
Att producera den mat som försörjer oss är tyvärr också en stor bidragande orsak till världens miljö- och klimatutsläpp. Projektet identifierar potentiella avvägningar i att ställa om till traditionell köttbaserad mat. Ett exempel på detta kan vara att bönder som är involverade i köttproduktion drabbas av processen att fasa ut kött som proteinkälla i livsmedelssystemet, samtidigt som de är viktiga för en levande och välfungerande landsbygd. Detta skapar en konflikt mellan social och miljömässig hållbarhet.
Att undersöka denna målkonflikt är bara en liten del av ett stort projekt, som generellt tittar på hur livsmedelsproduktionen kan göras hållbar ur ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv. FINEST är ett nationellt center där RISE, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet ingår tillsammans med 15 aktörer inom den svenska livsmedelsindustrin.