Sustainable or Segregated?

Energigemenskaper för en bred och hållbar energiomställning

Konceptet med energigemenskaper (EC) är under utveckling och har på senare tid vunnit stor popularitet bland beslutsfattare. EC beskriver nätverk av lokala producenter och konsumenter av energi och finns i olika former, inklusive vad Europeiska kommissionen har beskrivit som ”medborgarnas energisamhällen” och ”förnybara energisamhällen”. Tekniken för förnybar energi fördelas dock inte lika mellan olika socioekonomiska grupper, vilket leder till gentrifiering, segregation och på sikt även kan leda till allvarliga konflikter.

Vem känner att de måste betala det högsta priset för omställningen och vem kan vinna på energiomställningen?

Att undersöka denna målkonflikt är en del av ett större projekt som syftar till att förbättra förståelsen för hur EC:s kan användas som verktyg i planeringen av en inkluderande, rättvis och effektiv energiomställning. Målen är att ta fram ny kunskap om (i) avsikter, möjligheter och strategier bland nyckelaktörer inom offentlig politik och offentlig planering för att externt vägleda och organisera EC:s, (ii) interna förutsättningar, möjliggörare och hinder för skapande och förvaltning av EC:s, och (iii) potentialer och risker med EC:s bidrag till att minska energisegregering.

Projektet kommer också att ge praktisk vägledning till planerare, vilket leder till ökad kvalitet i beslutsfattandet i samband med energiomställningen i Sverige. Forskare inom samhällsvetenskap och teknikvetenskap vid Uppsala universitet tillsammans med praktiker vid Uppsala kommun kommer att utforska omfattning, begränsningar och komplikationer av EC:s och utarbeta råd för deras planering för att underlätta övergången till ett hållbart samhälle.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin