Interventioner för minskad affektiv polarisering
Polarisering driver människor in i motsatta grupper som bygger på politiska, etniska, sociala identiteter. Affektiv polarisering används inom statsvetenskap för att beskriva en tendens att ogilla och misstro människor från andra politiska partier, vilket i sin tur leder till att individer rör sig mot de mer extrema ändarna av det politiska spektrumet och skapar ökade politiska spänningar – en företeelse vi ser i demokratier världen över.
Gruppgemenskap är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande, men grupp-polarisering är också kopplad till en ökad risk för fientlighet gentemot och isolering från den andra gruppen, samt till konflikt och våld. Med tanke på de komplexa och svårlösta problem världen står inför – klimatförändringar, krig, kriminalitet etc. – hotar polarisering politikens möjligheter och det långsiktiga tänkandet i beslutsfattande.
Den övergripande tanken bakom att implementera mindfulness som ett sätt att minska den affektiva polariseringen är att mindre reaktivitet och mer reflexivitet i komplexa beslutsprocesser och relationsbyggande är avgörande för en fredlig och hållbar social omvandling. Detta projekt syftar därför till att stödja politiskt ledarskap som främjar brobyggande och reflektion i utmanande tider, för att hantera de många motstridiga målen för hållbar utveckling.
Sådant hög nivå-, komplext och mer altruistiskt än egoistiskt beslutsfattande kräver engagemang, integritet och beslutsamhet. Vi strävar efter att stödja ett sådant ledarskap genom att arbeta för att implementera evidensbaserade metoder i mindfulness-meditation inom olika viktiga politiska arenor. Med stöd från UUniCORN kommer en pilotstudie att genomföras, med ett sex-sessioners mindfulnessprogram för svenska riksdagsledamöter – inspirerat av Oxfords universitets decennielånga samarbete med det brittiska parlamentet.