EU "Green Deal" och utmaningen att balansera motståndskraft och miljömässig hållbarhet i multinationella företag
Klimatförändringarna är ett komplext problem som involverar många intressenter, var och en med olika mål. För multinationella företag skapar EU:s gröna giv utmanande målkonflikter, t.ex. den mellan motståndskraft och miljömässig hållbarhet. Resiliens innebär snabb anpassning till störningar (t.ex. covid-19, geopolitiska kriser), medan miljömässig hållbarhet innebär att minimera miljöpåverkan och att bedriva verksamheten på ett sätt som bevarar och skyddar naturresurserna för framtida generationer. Dessa mål kan skapa spänningar eftersom motståndskraft ofta kräver snabba och kostsamma åtgärder för att hantera omedelbara hot och störningar, vilket kan strida mot mer långsiktiga hållbarhetsmål.
En nyckelfråga för multinationella företag är att bygga upp hållbara leverantörskedjor. Ny forskning visar att det finns ett behov av att omorganisera dessa kedjor för att öka motståndskraften och samtidigt följa strängare miljöregler. Att kombinera hållbarhet och resiliens i leverantörskedjor är dock en utmaning på grund av olika tidsperspektiv, resursanvändning och strategiska prioriteringar.
Detta projekt syftar till att undersöka hur EU:s Green Deal påverkar svenska multinationella företags strategier för att utveckla motståndskraftiga och miljömässigt hållbara globala leverantörskedjor. Vi är intresserade av den roll som EU:s gröna giv spelar när det gäller potentiella målkonflikter och avvägningar mellan motståndskraft och miljömässig hållbarhet, och hur företag hanterar dessa motsättningar. Detta kommer att göras genom en rad intervjuer med MNC-chefer för att ge insikter i hur detta omfattande policypaket påverkar företagen i deras ansträngningar att utveckla motståndskraftiga och miljömässigt hållbara leverantörskedjelösningar för framtiden.