Elin Sunehed, redaktör/redaktionsassistent
Elin Sunehed – Redaktör/redaktionsassistent på tidningen Scandinavian Retro samt ansvarig för kvalitetsarbete och arbetsintegration på Stockholms Stadsmission.
Vad har du haft för dig sedan du tog din examen på Föremålsantikvarieprogrammet?
Jag har jobbat som journalist och inom Stockholms Stadsmission. Allt startade med att jag började packa upp och värdera inkomna gåvor på Stadsmissionens centrallager. Det var som julafton varje dag, jag lärde mig massor! Efter ett par år valde jag att läsa en påbyggnad i journalistik så att jag kunde skriva om prylar och få djupdyka i ämnen som intresserade mig. Det gav mig friheten att frilansa som journalist samtidigt som jag kunde testa olika roller på Stadsmissionen. Jag har bl.a. varit verksamhetsledare för en second hand-butik och under en period ansvarade jag för insamlingen.
Vad jobbar du med idag och vad har du för arbetsuppgifter?
I dag arbetar jag 50% som redaktör/redaktionsassistent på tidningen Scandinavian Retro och 50% inom Stockholms Stadsmission. På Retro har jag arbetsuppgifter inom administration/ekonomi, webb och som redaktör. Det kan vara att jaga bilder i arkiv, gå igenom frilansmaterial eller skriva reportage till tidningen. Inom Stadsmissionen jobbar jag sedan ett år tillbaka med arbetsintegration och kvalitetsarbete.
Varför valde du Föremålsantikvarieprogrammet på Gotland?
Jag var en riktig second hand-nörd som hade läst kurser i konstvetenskap och letade efter ett program som kunde knyta ihop kurserna och mitt intresse till en utbildning. Att jag sedan barnsben velat bo på Gotland gjorde att valet att söka till programmet blev enkelt. Det passade mig helt enkelt perfekt.
Vad har du med dig för erfarenheter/upplevelser från din utbildning?
Utbildningen gav mig bra grund att stå på. Den gav mig förutsättningar att placera in alla prylar som kom in på Stadsmissionens lager i ett sammanhang. Det var också en oerhörd förmån att få höra de många gästföreläsarna berätta om sina specialområden. De var ju levande bevis på att det går att jobba med sitt intresse!
Har du några tips för nyblivna föremålsantikvarier/byggnadsantikvarier?
Samla på dig många olika erfarenheter, det leder dig alltid framåt. Ett bra tips är att höra av dig till personer som har ett jobb som du är nyfiken på och fråga hur dennes bakgrund sett ut och vad hen ser som viktiga erfarenheter vid framtida rekryteringar av liknande tjänster. Det ger dig både kontakter och information som du kan ha nytta av. Sen behöver inte alla bli intendenter. Se utbildningen som en möjlighet att bli unik i en helt annan bransch. Gå en fotokurs och bli den fotograf som kan mest om prylar, eller vidareutbilda dig till AD och bli den som absolut bäst formger alla nya böcker om prylar och design. Gå på lust, tänkt brett och gör ditt bästa i varje situation så kommer turen och jobben!
