Utvärdering av nytt stöd till våldsutsatta kvinnor i samarbete med kvinnojourer

AI-genererad illustration med fyra kvinnor som sitter i en ring och samtalar.

AI-genererad bild.

Projektet Kraft att gå vidare: En intervention för att stärka kvinnor utsatta för våld i nära relationer har under hösten 2023 och våren 2024 utförts vid Uppsala kvinnojour. I den andra delen av projektet ska ytterligare 14 kvinnojourer tränas i att arbeta med interventionen.

Poträtt Freddie Lymeus.

Freddie Lymeus. Foto: Mikael Wallerstedt.

Kvinnojourer från Huddinge, Södertälje, Gävle, Sundbyberg, Solna, Västerås, Enköping och Uppsala var på plats när forskningsprojektet höll sin introduktionsdag i IBF:s lokaler i Uppsala i slutet av juni. Förutom en presentation av studien, fick deltagarna en ingående introduktion av interventionsupplägget och de fick också testa flera av de övningar som kvinnofridsrådgivarna ska få leda de våldsutsatta kvinnorna i.

– Många kvinnor som har utsatts för våld i en nära relation påverkas negativt även långt efter att de lämnat relationen. Det saknas systematisk utveckling och utvärdering av effektiva interventioner som hjälper dem att bryta sig loss från våldets påverkan, säger Freddie Lymeus, projektledare och forskare i miljöpsykologi vid IBF.

Projektet finansieras av Forte och ska – i samarbete med 15 svenska kvinnojourer – utvärdera interventionen Kraft att gå vidare, som innehåller praktiska övningar avsedda att stärka och hjälpa utsatta att gå vidare från, och utvecklas positivt efter en våldspräglad relation. Övningarna har tidigare tagits fram och testats i samarbete mellan forskarna och Uppsala kvinnojour. I projektet utför professionella kvinnofridsrådgivare interventionen med grupper av stödsökande kvinnor som träffas varannan vecka under 12 veckor.

– Frågeställningar som studien ska besvara är hur interventionen kan integreras i och bidra till kvinnojourernas ordinarie verksamhet och vilka effekter interventionen har på de våldsutsatta kvinnorna, säger Freddie Lymeus.

Genom intervjuer med kvinnofridsrådgivarna och deltagande kvinnor vill forskarna få information om rådgivarnas och kvinnornas upplevelser av interventionen samt skapa grund för dess vidare utveckling. Interventionens effekter utvärderas också med upprepade enkäter avseende livskvalitet, psykisk hälsa, självmedkänsla och värdeorienterad livsföring.

– Projektet kommer förutom att hjälpa de utsatta kvinnorna, kunna ge kunskapsunderlag för samhällsaktörer och myndigheter som arbetar med målgruppen. Det nära samarbetet med kvinnojourerna möjliggör en anpassning till deras verksamhetsförutsättningar, vilket gör det enklare för jourerna att använda interventionen i sitt arbete, säger Freddie Lymeus.

Projekt

Projektet finansieras med 5 miljoner kronor från Forte under 2023–2025.

Kraft att gå vidare: En intervention för att stärka kvinnor utsatta för våld i nära relationer

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin