Brett Christophers kritiserade oljepolitiken och uppmanade Norge att bli ett föregångsland för energiomställning

Stillbild från föredraget med Brett Christophers.

Varför går energiomställningen så långsamt? Den frågan försökte Brett Christophers, professor i kulturgeografi vid IBF, besvara under sitt föredrag på konferensen Agenda Nord Norge 2024 som arrangerades i Tromsö i början av november.

Porträtt Brett Christophers

Brett Christophers. Foto: M. Wallerstedt

Titeln på föredraget var Norway and the global energy transition och utgick från Brett Christophers senaste bok The Price is Wrong – Why Capitalism Won’t Save the Planet, där han ifrågasätter vår tro på att marknaden kan lösa klimatkrisen. I boken argumenterar han för att övergången till förnybar energi går för långsamt eftersom avkastningen på gröna investeringar är för låg, vilket gör dem mindre attraktiva för kapitalister.

På konferensen framhöll Brett Christophers att enbart lägre installationskostnader inte kan driva på energiomställningen, då privata företag inte drivs av låga investeringspriser, utan av höga och stabila vinster – vilket gör marknaden otillräcklig för att möta klimatutmaningarna. Varför, frågade han publiken i Tromsö, skulle företag frivilligt ställa om till grön energiframställning om vinsten bara är hälften av vad de får från fossilindustrin?

Brett Christophers budskap är att staten bör ta ett större ansvar för att finansiera och driva den gröna energiomställningen, eftersom endast statligt engagemang kan säkra de enorma investeringar som krävs. Mot slutet av föredraget ställde Brett Christophers fyra nyckelfrågor till den norska publiken:

  1. Hur kan Norge påskynda utvecklingen av förnybara energikällor? Avkastningen på förnybar energi är för låg för att privata investerare ska vara intresserade och de statliga stöden i både Norge och Sverige är lägre än i många andra länder. Är bristen på statligt stöd rimlig och hållbar?
  2. Det lokala näringslivet behöver förnybar energi och mycket produceras redan i de norra delarna av Norge. Hur kan lokala aktörer bygga vidare på befintliga styrkor inom förnybar energi?

  3. Hur kan Norge inkludera samiska intressen i arbetet med utvecklingen av förnybar energi?

  4. Den norska oljeindustrin krockar med de uppsatta klimatmålen. I en rapport från maj 2021 meddelade Internationella energiorganisationen (IEA) att inga nya olje- och gasutvecklingsprojekt borde påbörjas om vi ska nå nettonollutsläpp till 2050. Trots detta har den norska regeringen utfärdat 162 nya produktionslicenser sedan dess. Man kan se Norges oljepolitik på två sätt: å ena sidan producerar Norge olja och gas med högre miljöstandarder än många andra länder, vilket kan innebära något mindre miljöpåverkan än om produktionen skulle ske på andra håll. Å andra sidan, som ett av världens rikaste länder, efter år av oljeproduktion och klimatpåverkan, har Norge en unik ekonomisk möjlighet att fasa ut oljeproduktionen och istället bli en förebild för energiomställningen. Det väcker frågan: Ett attraktivt Norge – ja! Men till vilket pris?

Andra talare på konferensen var partiledaren för Høyre och tidigare statsministern Erna Solberg, tidigare centralbankschefen Øystein Olsen, näringsministern Cecilie Myrseth, sametingspresidenten Silje Karine Muotka och LO-ledaren Peggy Hessen Følsvik. Konferensen arrangerades av Näringslivets hovedorganisasjon (NHO), Sparebank 1 och LO.

Se inspelning från konferensen

Agenda Nord Norge 2024

Brett Christophers: Norway and the global energy transition
Bretts föredrag är under dag 2 (onsdag), 1:49:50 in i inspelningen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin