Att avlära det gamla: Konstnärliga metoder utmanar stadsplaneringens ramar

För att nå samhällets klimat- och hållbarhetsmål krävs nya arbetssätt inom stadsutveckling och transportplanering. Sådant kräver inte bara lärande utan också avlärande. I projektet ”Salong krångel: konstnärliga forskningsmetoder för transformativ urban- och transportplanering” arbetar en grupp tjänstepersoner, konstnärer och forskare från samhällsvetenskap och humaniora tillsammans med att utforska vad det innebär. Projektet vill hjälpa nyckelaktörer att ompröva sina förutsättningar och undersöka alternativa vägar till omställning genom metoder från konst och filosofi.

Forskarna LIna Isacs och Jonna Bornemark Foto: Wallerstedt
Projektet, som är ett samarbete mellan Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), Södertörns högskola, Statens konstråd och Moderna Dansteatern tar avstamp i behovet av ökad reflexiv kapacitet. Reflexivitet innebär att kritiskt reflektera över egna tankesätt, vilket kan ge nya perspektiv, större handlingsutrymme och meningsfullhet i planeringsarbetet.
– Tidigare forskning visar att metoder där praktiker får tid och utrymme för gemensam reflektion är viktiga för sådan förändring. I dagens förvaltning ges skrämmande lite plats för det och då riskerar gamla, ohållbara idéer blir förgivettagna, säger Lina Isacs, forskare vid IBF och en av två projektledare.
Projektet utforskar särskilt de logiker som kallas ekonomistiska – det vill säga då mätbarhet i pengar och ”effektivitet” dominerar – och som ofta är just förgivettagna som nödvändiga men som av många upplevs hindra nya angreppssätt för hållbar samhällsutveckling.
Centralt i projektet är de fyra salonger man ordnar på Skeppsholmen i Stockholm. En salong kan ses som en experimentell miljö där deltagarna erbjuds konstnärliga uttryck och existentiella samtal för att skapa utrymme för nya perspektiv och utmana det självklara. I salongerna undersöks konstens förmåga att skaka om och skapa nya referensramar i processer där traditionella strukturer annars är svåra att rubba. Deltagarna får erfara konstverk utan att veta innan vad de ”står för” (att öva på icke-vetande), skriva om så kallat ”skav” (som kan förstås som motstridiga känslor, inte alltid verbaliserade, där det inte finns ett enkelt handlingsalternativ) och göra reflektionsövningar i grupp och enskilt.
– Vi tänker att skavningarna har ett värde och kan fånga generella samhällsteman. Att fånga dem är ett sätt att få syn på hur man arbetar, sin praktik. Vi tror att det kan stärka ens omdömeskunskap och bredda ens tankerymd och därmed tydliggöra vilket handlingsutrymme man har, men även vilka möjligheter som finns till motstånd inom rollen som tjänsteperson, säger Gunilla Edemo, doktorand på Södertörns Högskola som leder projektet ihop med Lina Isacs.
De fyra salongerna genomförs under 2024 och 2025 med deltagare från bland annat Trafikverket, Region Stockholm och flera kommuner. Varje salong dokumenteras och utvärderas löpande och är en viktig del av IBF:s och Statens Konstråds gemensamma uppdrag att främja tvärvetenskapliga och konstnärliga perspektiv inom samhällsutvecklingen, samt skapa underlag för nya forskningsansökningar och samarbeten.
– Det här är en chans att testa radikala angreppssätt för att skapa nya vägar framåt. Erfarenheterna kan synliggöra det transformerande arbete som redan sker i marginalen och som drivs av tjänstemän, men som ofta osynliggörs av dagens strukturer. Vi hoppas att vi ska inspirera andra aktörer och stärka kunskapen om konstens roll för reflexivitet, och för hållbar stadsutveckling, avslutar Isacs.
Fakta
”Salong krångel” är en del av forskarskolan TRANSPLACE, ett samarbete mellan Kungliga Tekniska Högskolan (institutionen för samhällsplanering och miljö), IBF, Statens väg och transportforskningsinstitut och Södertörns högskola (Centrum för praktisk kunskap). Arbetet med salongerna finansieras av ett bidrag från Verifiering för samverkan (VFS) från Uppsala universitet. TRANSPLACE samlar kompetenser från främst samhällsvetenskap och humaniora. Genom samverkan med Statens konstråd och Moderna Dansteatern har projektet stärkts och skapar nya möjligheter för att kombinera praktiknära forskningsmetoder med konstnärliga praktiker. Forskarskolan arbetar även med nyckelorganisationer inom svensk stadsplanering som Trafikverket, Region Stockholm samt Botkyrka och Huddinge kommun och har fått ett unikt mandat att utforska och implementera radikala angreppssätt för hållbarhetsomställning inom urban- och transportplanering. Reflexivitet och tvärvetenskap är centrala ledord. Kopplat till skolan finns också ett accelerationsråd bestående av Hägerstensåsens medborgarhus och Omställningsnätverket.
(Läs mer: https://www.kth.se/transplace/transplace-1.1302658)