Kan individuella vattenräkningar minska slöseri?
%20(3)%20AdobeStock_986340519.jpeg)
Vatten är en allt knappare resurs globalt, och även i Sverige blir vattenhushållning en allt viktigare fråga. Trots detta ingår vatten ofta i hyran i flerbostadshus, vilket innebär att hyresgäster kan använda obegränsade mängder till en fast kostnad. Utan direkta ekonomiska incitament att spara riskerar vattenförbrukningen att bli högre än nödvändigt.

Che-Yuan Liang Foto: Wallerstedt
– Den här studien undersöker hur individuell vattenmätning och debitering påverkar varmvattenanvändningen i flerfamiljshus – en lösning som kan ha stor betydelse för framtidens hållbara vattenförvaltning, säger Che-Yuan Liang, en av forskarna bakom studien.
Forskarna analyserade data från flera hundra lägenheter i Kumla under perioden 2012–2016. Innan individuell mätning infördes delade alla hushåll på en gemensam vattenräkning, men när hyresgästerna började betala för sin faktiska förbrukning minskade varmvattenanvändningen med cirka 18 %.
– Det är en betydande minskning och studien visade också att minskningen var stor i alla konsumtionsgrupper, vilket tyder på att individuell debitering påverkar alla hushåll på liknande sätt även om de har olika ekonomi, säger Che-Yuan Liang.
Effekten var omedelbar och bestående, oberoende av hushållens storlek, veckodagar eller vilken del av bostaden – om det var i badrummet eller i köket – som vattnet användes.
Jämfört med tidigare studier om vattenbesparing visar resultaten att prisbaserade incitament har en betydligt större effekt än informationskampanjer och sociala normer, som ofta bara leder till marginella besparingar. Att införa individuell mätning och debitering kan därför vara en kostnadseffektiv strategi för att minska vattenförbrukning och energianvändning kopplad till uppvärmning av vatten.
– I en tid där vattenbrist och klimatförändringar gör resurseffektivitet allt viktigare, kan sådana åtgärder spela en central roll i att minska både vattenanvändning och utsläpp av växthusgaser. Studien bidrar därmed till den pågående debatten om hur ekonomiska styrmedel kan användas för att främja hållbar vattenförvaltning och hushållning med naturresurser, säger Che-Yuan Liang.
Fakta
Forskarna bakom studien från Uppsala universitet är nationalekonomerna Mikael Elinder och Che-Yuan Liang. Artikeln Mind the tap: How volumetric pricing affects residential hot water consumption är open access och är publicerad i Journal of the Association of Environmental and resource economists.