Biologiska läkemedel
Proteindesign mot neurodegenerativa sjukdom och immunterapi mot cancer.
Efter det att man lyckats producera rekombinant insulin för behandling av diabetes, har man lyckats producera chimära antikroppar, humaniserade antikroppar och helt humana antikroppar som kan behandla en snabbt ökande antal sjukdomar. Fagdisplay-tekniken tillsammans med avancerade strategier att skapa rekombinanta protein har ökat möjligheterna med immunterapi sedan tidigt 2000-tal.
Nya mål för terapier och nya proteinläkemedelsformat utvecklas konstant och tillsammans med nya strategier för att leverera proteinläkemedel för att öka effektiviteten och förbättra toxiciteten är nyckeln till framtida framgång. Protein- och peptidläkemedelsgrupperna som leds av lektor Greta Hultqvist och professor Sara Mangsbo har sin bas i protein/peptid-läkemedelsterapier med fokus på att använda passiv och aktiv immunterapi strategier för att behandla sjukdomar som Alzheimers sjukdom och blåscancer. Deras arbete bygger på innovativa strategier för att förbättra proteinläkemedel samt avancerad karakterisering av de biologiska system som leder till terapeutisk effekt av de nya läkemedlen.
Läs mer om Saras och Gretas forskargrupper.
prof. Sara Mangsbo, Immunonkologi
Vår forskning är inriktad på utveckling och validering av nya biologiska läkemedel och kring kombinationsterapier, där vi önskar utveckla terapier med optimal aktivering av tumörspecifika T-celler.
Universitetslektor Greta Hultqvist, ProDDe
Genom rationell in silico-design utvecklar vi proteinläkemedel och transportörer för att förstå sjukdomsmekanismer, samt hur vi kan behandla dessa.
Masterprogram i Biologiska läkemedel
Förutom forskning så har vi även tagit fram och är ansvariga för masterprogrammet i Biologiska läkemedel, där alla i gruppen är inblandade i undervisning på olika sätt.
Titta på vår film om programmet.
Kontakt
- Besöksadress: BMC, Husargatan 3, A1:2, A3:3, B3:3, B3:4, C2:2, D3:3, D3:4
- Brev- och paketadress: Box 580, 751 23 Uppsala