Läkemedelsformulering

Artursson group

Vår forskning är som en spännande resa i den mänskliga kroppen, där vi utforskar hur administrerade läkemedel tas upp och färdas genom vår kropp för att nå fram dit de behövs. Vi studerar både traditionella små läkemedelsmolekyler och biologiska läkemedel som till exempel peptider och oligonukleotider. Genom att förstå hur läkemedel tas upp (absorberas), fördelar sig mellan kroppens olika delar (distribueras), bryts ned (metaboliseras) och utsöndras (elimineras) på molekylär och cellulär nivå så skapar vi förutsättningar för utveckling av mer effektiva läkemedel och läkemedelsformuleringar. Vår forskning är den högst citerade vid vår fakultet och har resulterat i många internationella priser.

Läkemedelsformulering

Vi kombinerar olika discipliner såsom bioinformatik, cell- och molekylärbiologi, -omik (en term som täcker olika typer av 'omics', som genomik, proteomik, metabolomik), med beräkningskemi, farmakokinetik och farmaci. Istället för att använda försöksdjur utvecklar vi cellmodeller från mänskliga vävnader såsom tarm, lever och njure. Vi odlar cellerna både som cellmattor (2D-format) och som organoider (3D-format) och använder dem bland annat för att studera hur viktiga så kallade transportproteiner och läkemedelsnedbrytande proteiner påverkar läkemedlens omsättning i våra kroppar. Vi använder stamceller som mänskliga celler i vår forskning. Viktiga metoder i vår verktygslåda är förutom våra cellmodeller, masspektrometri-baserad proteomik där vi kan analysera förekomsten av tusentals proteiner, hur proteinerna förändras i våra celler ochvilka proteiner ett visst läkemedel binder till. Vi använder sedan resultaten till att optimera fysiologiskt baserade farmakokinetiska (PBPK) modeller så att vi kan förutsäga läkemedlens beteende i våra kroppar över tid. På senare tid har våra tekniker börjat användas även vid kemikalietestning, såsom endokrinstörande substanser, bekämpningsmedel och toxiner.

Våra modeller används av läkemedelsindustri och akademiska forskare över hela världen och bidrar även dagligen till forskningen inom Drug Discovery-plattformen vid SciLifeLab i form av vår profileringsplattform för läkemedel: UDOPP (insert website). Där analyserar vi egenskaperna hos olika läkemedelskandidater och förutsäger hur de kommer att bete sig i kroppen innan de ens testas i laboratoriet eller i kliniska studier. Då kan vi optimera läkemedelskandidaternas egenskaper och utveckla bättre läkemedel. Sammanfattningsvis syftar vår forskning till att öka vår förståelse för hur läkemedel fungerar i kroppen och att öppna dörrar för nya och effektivare sätt att leverera dem till de platser där de behövs mest. Det är en spännande resa, och vi ser fram emot att se vart den tar oss härnäst.

Kontakt

  • Besöksadress: BMC, Husargatan 3, A1:2, A3:3, B3:3, B3:4, C2:2, D3:3, D3:4
  • Brev- och paketadress: Box 580, 751 23 Uppsala

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin