Ungas psykiska välbefinnande på Gotland: Ett forskningsbaserat regionalt utvecklingsprojekt

Fyra ungdomar står på ett soligt fält, de håller varandra om axlarna och står med ryggen mot kameran

Ungas psykiska hälsa är avgörande för både individers välmående och samhällets utveckling. På Gotland har nästan hälften av ungdomarna i högstadie- och gymnasieåldern måttligt till lågt psykiskt välbefinnande. Trots detta saknas ett strukturerat arbete för att främja ungas psykiska välbefinnande på regional nivå. Projektet syftar till att undersöka ungas idéer om vad som kan göras i lokalsamhället på Gotland för att stärka deras psykiska välbefinnande. Projektets resultat möjliggör sedan ett fortsatt arbete, i ett framtida projekt, för att ta fram en aktionsplan för ungas psykiska välbefinnande på Gotland, tillsammans med unga och olika aktörer i det gotländska samhället.

Grundinformation

  • Period: 2024-12-16 – 2026-06-30
  • Finansiär: Region Gotland, Länsförsäkringar Gotland, Visby Domkyrkoförsamling och forskargruppen Chap vid Uppsala universitet

Detta regionala forskningsbaserade utvecklingsprojekt ägs av Region Gotland och forskargruppen CHAP har ansvar för genomförande att forskningen i projektet.

Bakgrund

Såväl internationellt som i Sverige är ungas psykiska hälsa ett uppmärksammat område av stor vikt för att stärka individers hälsa men också för samhällets utveckling och för att nå social hållbarhet. Forskning på Gotland visar att nästa varannan ungdom i högstadie- och gymnasieåldrarna har måttligt till lågt psykiskt välbefinnande. Psykiskt välbefinnande är en förutsättning för att människor ska kunna fungera väl och kunna bidra till sin egen och samhällets utveckling. Nedsatt psykiskt välbefinnande kan leda till psykisk ohälsa, men även till fysisk sjukdom och för tidig död. Det kan därför få stora negativa konsekvenser för en region om en stor andel unga i regionen har nedsatt psykiskt välbefinnande. Ett högt psykiskt välbefinnande kan istället skydda mot psykisk ohälsa och är en resurs både för individer och samhället för att kunna vara produktiva och kunna motstå påfrestningar. Psykiskt välbefinnande anges både av WHO, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner som en avgörande faktor för samhällets utveckling, både socialt och ekonomiskt.

Projektets syfte

Syftet med detta projekt är att tillsammans med ungdomar som medforskare kartlägga unga personers idéer om möjliga åtgärder som kan göras lokalt på Gotland för att stärka deras psykiska välbefinnande. Detta kommer att göras genom att involvera sex personer i åldrarna 13-22 år som medforskare för att bland annat genomföra en kvalitativ studie med unga (13-24 år) om deras syn på vad som kan göras lokalt på Gotland för att stärka ungas psykiska välbefinnande. Representanter från lokala organisationer på Gotland inom offentlig sektor, näringslivet och ideella verksamheter kommer också att involveras i diskussioner med de unga medforskarna.

Projektet genomförs som ett forskningsbaserat regionalt utvecklingsprojekt på Gotland med Region Gotland som projektägare och forskargruppen Chap som ansvarig aktör för forskningsledarna i projektet.

Forskningen genomförs med PPI (patient and public involvement) som innebär att personer från den grupp man forskar om involveras som medforskare och är med och påverkar forskningsprocessen. Detta görs här genom att sex ungdomar rekryteras som medforskare som följer med genom hela projektet.

Projektet genomförs i två huvudsakliga faser:

Den första fasen har fokus på medskapande planering av den fortsatta forskningsprocessen. Sex unga personer (13-22 år) rekryteras som medforskare i projektet. Forskare från Chap träffar sedan de unga medforskarna vid flera workshoptillfällen för att bygga en trygg grupp, sätta spelregler och planera för arbetet i gruppen med stöd av ett framtaget ramverk för samskapande forskning. Ungdomarna identifierar sedan aktörer som de anser är viktiga för att vara med och påverka ungas psykiska välbefinnande på Gotland. Medarbetare från de identifierade aktörerna bjuds in att träffa de unga medforskarna så att de kan få en inblick i det arbete som görs och kan göras i det gotländska samhället av de olika aktörerna, för att stärka ungas psykiska välbefinnande. Planering görs för kommande studier med ungdomar om deras syn på vad som kan göras för att stärka deras psykiska välbefinnande och etikansökan för etisk prövning av forskningen formuleras.

I nästa fas samlas djupare kunskapsunderlag in om ungas psykiska välbefinnande och deras syn på vad som kan göras för att stärka deras psykiska välbefinnande. Involverade forskare och medforskande ungdomar genomför intervjuer, dataanalys och sammanfattar resultaten i rapporter och vetenskapliga artiklar.

I detta steg kommer även studenter från Uppsala universitet engageras för deltagande i delstudier, t.ex. från sjuksköterskeprogrammet på Campus Gotland.

Utöver detta finns en rad möjliga aktiviteter som kan genomföras efter behov och möjlighet. Det kan handla om att ta del av statistik och kunskap om åtgärder som redan finns hos olika aktörer, att göra nya analyser av befintliga data och ta del av litteratur inom området.

Veronica Hermann, associerad forskare i Chap och folkhälsostrateg i Region Gotland

Georgina Warner, docent

Tove Törnqvist, verksamhetsutvecklare i Region Gotland

Sju medforskare i åldrarna 13-20 år

Kontakt

Hör gärna av dig till Veronica Hermann med eventuella frågor

Logotyper för Uppsala universitet, Region Gotland, Länsförsäkringar Gotland och Visby domkyrkoförsamling

Projektmedlemmar

Projektledare: Veronica Hermann
Medarbetare: Georgina Warner, Tove Törnqvist

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin